100 gånger i Mello räckte

Martin Kagemark har stått på scen över 100 gånger i Melodifestivalen. Nu är han aktuell i Jonas Gardells ”Livet är en schlager på Cirkus.  Martin (till höger) körar 2005 åt Caroline Wennergren.
Martin Kagemark har stått på scen över 100 gånger i Melodifestivalen. Nu är han aktuell i Jonas Gardells ”Livet är en schlager på Cirkus. Martin (till höger) körar 2005 åt Caroline Wennergren.
Schlagern har följt Martin Kagemark sedan han var nio år och upplevde sin första Melodifestival.

– Jag såg Carola på tv, och tänkte där vill jag också vara.

Och drömmen blev sann – nästan. Över 100 gånger har han stått på Melodifestivalens scen, fast i kören.

2010 fick Martin Kagemark nog. Sedan starten 2003 hade han körat över 100 gånger bakom den svenska artistelit som deltagit i Melodifestivalen.

– Den märkligaste upplevelsen under de här åren var hur lite man fick tillbaka av artisterna. Jag tror att jag fick ett tack tre gånger.

Han har en viss förståelse för att de tävlande måste vara egocentriska och fokuserade på sitt eget.

– Men det är otacksamt när man gett allt för att deras framträdande ska bli jättebra, och sedan inte få något tillbaka.

Därför tog Martin Kagemark ­steget tillbaka till musikalvärlden, där han en gång började. Han fick en roll i ”Dr Jekyll och Mr Hyde” på Malmöoperan.

Men schlagern kom han inte undan. Just nu är Martin Kagemark aktuell i Jonas Gardells långkörare ”Livet är en schlager” på Cirkus, som ju delvis handlar om Melodifestivalen.

– Jag har varit ersättare för huvud­rollsinnehavaren Peter ­Jöback de senaste föreställningarna – när han varit engagerad på annat håll. Det var otroligt schyst av ­honom att ge mig den chansen, stjärnorna brukar ogärna släppa sina ­huvudroller.

Att se melodifestivalentv ­under tidigt 1980-tal kom att avgöra hela Martin Kagemarks liv. Idolerna hette Carola, Herreys och Lena PH.

– Det var dem jag hade på ­affischerna hemma i pojkrummet i Värnamo.

Och när han var 12 år tog han mod till sig.

– Jag ringde upp Lena PH som bodde hemma hos sina föräldrar i Vetlanda på den tiden. Hon svarade och vi pratade på i kanske tio minuter. Jag minns att hon sa att hon skulle gå ut i skogen när vi pratat klart.

När Martin träffade Lena under senare år påminde han henne om samtalet.

– Då sa hon: ”Var jag så snäll på den tiden?”.

Martin Kagemark lyssnade i stor sett bara på schlager och svensktoppen. Musiken spelade han in på kassettband. Men han lyssnade inte bara.

– Jag kunde stå i mitt rum i timmar och sjunga oavbrutet.

Så småningom kom han in på balettakademin i Göteborg. Till Stockholm anlände han 1997, och fick en roll i ”West side story” på Oscarsteatern. Även där var han stand-in, den här gången för Martin Stenmarck. Samma år träffade han Christer Björkman, och ljuv schlagermusik uppstod. Och musikalrollerna avlöste varandra.

– 2003 började jag tröttna på att göra samma sak om och om igen. Då fick jag veta att Melodifestivalen hade audition för körjobb.

Martin Kagemark har många gånger fått höra att hans relation med melodifestivalgeneralen Christer Björkman gjorde att han fick jobbet. Men det förnekar han.

– Det var en speciell huskörs­kille som valde ut vilka som fick jobbet. Christer var aldrig inblandad i uttagningarna.

Martin Kagemark är utbildad dansare – kunskaper man kanske kan tro är överflödiga för en körsångare. Men det är fel. Det finns specialutformad koreografi för körer, och koreografer som är specialister på att ta fram rörelser som passar bakom mikrofonstativet.

Och Martin Kagemark har hunnit prövat de flesta.

– Vi i kören har skrattat och sagt att ”nu finns det snart inga mer nya steg”.

Den märkligaste upplevelsen under de här åren var hur lite man fick tillbaka av artisterna.

Fakta

Gift med Mello-generalen

Namn: Martin Kagemark.

Ålder: 40 år.

Bor: Nacka.

Yrke. Musikalartist.

Familj: Gift med Christer Björkman.

Husdjur: Älskar hundar och ­katter men är tyvärr allergisk.

Favoritartist: Beyoncé, ”för hennes sång och hennes sätt att röra sig på”.

Körkarriär: Har körat över 100 gånger i Melodifestivalen och i Eurovision fem gånger: Med Fame i Riga 2003, Lena PH i Istanbul 2004, Carola i Aten 2006, Charlotte Perrelli i Belgrad 2008, samt med Anna Bergendahl i Oslo 2010.

Hobby: Styrketräning.

Aktuell: Understudy för Peter Jöback och med i ensemblen för musikalen ”Livet är en schlager på Cirkus”. Uppträder med showen ”Schlagerfeber”.