15 000 vill ha recepten

På Annebergsgården uppskattas klassisk husmanskost. Karoline Nordefors steker wallenbergare av fem kilo köttfärs.
På Annebergsgården uppskattas klassisk husmanskost. Karoline Nordefors steker wallenbergare av fem kilo köttfärs.
Karoline Nordefors har bloggat om mat i sex år och har 15 000 unika ­läsare i månaden. Under sommaren har hon förgyllt vardagen för de äldre på Annebergsgården med sin matlagning.

Det fräser och skvätter lätt av stek­olja i äldreboendet Annebergsgårdens kök redan klockan nio på morgonen. När Lokaltidningen Mitt i kommer på besök är det fredag och Karoline Nordefors ska förbereda lunch, dessert, kaffebröd till eftermiddagsfikat och middag för hela helgen.

– Det tar lite tid att steka fem kilo färs och 50 äggulor, säger Karoline Nordefors om wallenbergarna på stekhällen.

Allt lagas från grunden och Karoline Nordefors sätter själv meny och beställer råvaror.

I vanliga fall jobbar hon som undersköterska på boendet i Enebyberg, Danderyd. Karoline Nordefors driver en matblogg med 15 000 unika läsare i månaden och kommer ständigt på nya recept. Kollegorna känner till hennes passion och två somrar i rad har Karoline Nordefors tagit över köket när kockarna har varit på semester.

– Skillnaden är inte så stor mellan att laga mat här eller hemma. Men ska jag göra köttbullar till exempel blir det mycket mer rullande.

Åldringarna är dock inte förtjusta i innovativa rätter, utan äter hellre klassisk husmanskost. Den absoluta favoriten är kräftströmming med dillpotatismos.

– Så länge man serverar potatis eller potatismos är alla nöjda. Couscous och bulgur har jag testat några gånger. Det fungerar inte bra, de avskyr det. Jag tror att kornen fastnar i löständerna.

Karoline Nordefors har alltid lagat sin mat från grunden. Den vanan har hon med sig från barnsben, och hon tror att intresset för mat började redan vid 6–7 års ålder i mormors kök.

Bloggen startade hon när allt fler frågade efter hennes recept.

– Jag tänkte att det måste finnas ett enklare sätt än att skicka ut recepten hela tiden. Sedan har jag blivit nördigare och nördigare med åren.

I dag bloggar hon dagligen, och minst fyra gånger i veckan vill hon komma på nya recept. Att använda samma gamla favoriter varje vecka kommer inte på tal.

Längtar du aldrig efter att komma hem från jobbet och bara göra makaroner och köttbullar?

– Jag gör makaroner och köttbullar ibland. Men då gör jag egen pasta och hemmagjorda köttbullar.

– Det är faktiskt ingen raketforskning att laga mat.

Fakta

Laga Annebergsgårdens favoritströmming

Kräftströmming med dillpotatismos, 4 portioner

Rulla och lägg 600 g strömming i smorda bleck.

Sås: Fräs lök, dillfrön, dillstjälkar och 12 ml tomatpuré i smör cirka 5 minuter. Tillsätt 2 ml socker, 0,4 dl matlagningsvin och lag från kräftstjärtar. Koka 10–15 min. Tillsätt 3 dl tomatjuice samt 1 dl chilisås och koka ytterligare 15–20 min. Smaka av med salt och peppar.

Häll såsen över strömmingen. Stek i ugn, 175 grader, cirka 20 min.

Dillpotatismos: Koka 600 g potatis och låt den ånga av. Värm 1,6 dl mjölk. Mosa potatisen och blanda med 40 gram smör och hackad dill. Vispa ner den varma mjölken och vispa till ett luftigt mos. Smaka av med salt och peppar.

Garnera strömmingen med 60 gram kräftstjärtar.

källor: Arla köket,

Karoline ­Nordegren