15 hyllkilometer arbetarhistoria

15 kilometer hyllor med arkivmaterial och 1,5 miljoner bilder över ­Sveriges arbetarrörelse genom tiderna har flyttat till Flemingsbergs­dalen. På lördag invigs arkivet av S-ledaren ­Stefan Löfven.

Det är ett minst sagt gediget arkiv med historiskt material som flyttat till Siemens gamla lokaler i Flemingsbergsdalen. Tidigare låg Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek inne i city, senast nära LO-borgen. I 110 år har arkivet också funnits inne i centrala Stockholm på olika adresser. Men nu har det skett en historisk flytt som bådar för ett öppnare och mer tillgängligt arkiv.

– Vår samling växer hela tiden och vi har varit trångbodda inne i city. Det var tjusiga lokaler där, men opraktiska. Till de nya lokalerna tar det ungefär 20 minuter från centrala Stockholm. Vi får mycket mer utrymme och så är bonusen att vi blir granne med Södertörns högskola, säger Lars Ilshammar, institutionschef på Arbetarrörelsens arkiv.

Arkivmaterialet består av allt från gamla böcker, prylar, personarkiv, affischer till filmer och ljudupptagningar över arbetarrörelsens historia i Sverige. Här finns också drygt 120 utländska arkiv.

Mycket av materialet fanns tidigare inte tillgängligt på grund av platsbristen.

– Det nya magasinet har kostat 9 miljoner kronor att bygga och är på två plan, det blir totalt 15 hyllkilometer med arkivmaterial. Det här betyder också att mer material finns tillgängligt för forskare och allmänhet, säger Lars Ilshammar.

På lördag invigs arkivet högtidligt. S-ledaren Stefan Löfven håller ett tal och senare under kvällen kommer Maud Nycander och Kristina Lindström, aktuella med sin dokumentär om Palme, att tala om sin film och om arkivletande.

I arkivet finns 1,5 miljoner fotografier. Här klistrar Bele Högberg upp valaffischer i Huddinge inför valet 1950.

Fakta

Grundat 1902

Arbetarrörelsens arkiv grundades 1902 som en stiftelse med svenska staten, LO och Socialdemokraterna som huvudmän.

I arkivet finns 140 000 böcker, 150 000 affischer och 1,5 miljoner fotografier.

Källa: Arbetarrörelsens arkiv