17-åriga Johanna intog Hollywood

På visning i Beverly Hills. Johanna Nilsson har sytt kläderna på den vänstra modellen. Hon har även designat tyllkjolarna.
På visning i Beverly Hills. Johanna Nilsson har sytt kläderna på den vänstra modellen. Hon har även designat tyllkjolarna.
Hon tar studenten först nästa år.

Men Johanna Nilsson från Salem har redan visat kläder i Hollywood.

Till hösten hoppas hon på England.

Det är inte alla modeskapare som får chansen att visa sina kläder i Hollywood. Johanna Nilsson är bara 17 år men har redan varit och visat sina verk i Kalifornien. Till hösten hoppas hon att det bär av till visningar i England.

– Att åka till Hollywood och visa kläder när jag bara är 17 år – det betyder mycket för självförtroendet. Att se ens kläder på runwayen (podiet där modellerna går för att visa kläderna) är stort.

Märket hon är skräddare för heter Le Noir Fashion och bildades tidigare i år. Än så länge är det bara grundaren och chefsdesignern från Tensta samt skräddaren Johanna från Salem som designar för företaget. Tillsammans satsar de på att med afrikanska tyger ta hand om och piffa upp utgångna kollektioner från klädkedjor.

– Vi vill återanvända. Det är otroligt mycket som bara slängs, säger Johanna Nilsson.

Grundaren av märket har rötterna i Gambia och vill visa upp ett alternativt afrikanskt mode som är en bra bit ifrån de väldigt färgglada kreationer som många förknippar kontinenten med. ”Le Noir” betyder just ”det svarta”.

– Vi jobbar bara med mörka tyger i grunden, förklarar Johanna.

I Los Angeles deltog företaget i en visning på ett hustak på Hollywood Boulevard. Men de arrangerade också en visning på ett ”mansion” i Beverly Hills.

– Jag var bakom scenen och jobbade med det praktiska och såg inte så mycket av visningarna. Men det var en del fotografer på plats. Målet är att nå bloggare, trendsättare, modeller, fotografer och magasin.

Johanna som är född och uppväxt i Salem bor nu på internat vid Vackstanäsgymnasiet utanför Södertälje där hon går skolans textil- och designprogram.

– Jag gör en del av kläderna i skolan, men också mycket på kvällar och helger. För mig är det här avslappnande och jag hinner med att hänga med vänner också.

Hur kom du in i det här?

– Min syster är fotograf och fick frågan om hon kände till någon som kunde sy. Sedan träffade jag märkets grundare och det klickade mellan oss.

De har planer på att etablera sig i England till hösten och i så fall kommer Johanna även att följa på visningar där.

– Min chef vill inte bara att märket ska nå ut i Sverige. Hon har kontakter och tänker att en lansering utomlands ska ge kläderna en skjuts, berättar Johanna.

Fakta