30 år med galna upptåg

Köttgrottorna vid ett gig i Vitabergsparken 1986.foto: privat
Köttgrottorna vid ett gig i Vitabergsparken 1986.foto: privat
Det var ett stort åldersspann på publiken när Köttgrottorna uppträdde på Debaser Slussen den 6 mars. Bandmedlemmarna själva är numera i 50-årsåldern.
Det var ett stort åldersspann på publiken när Köttgrottorna uppträdde på Debaser Slussen den 6 mars. Bandmedlemmarna själva är numera i 50-årsåldern.
Tre killar utklädda till tjejer sjöng snuskiga visor med falsettröster. Det var Köttgrottornas första konsert.

Nu fyller Järfällabandet 30 år och släpper nya skivan ”Total galet”.

Året var 1983 och det fanns en musikförening i Kallhäll som regelbundet ordnade konsertkvällar i Folkets hus.

Denna gång hade punkaren och trummisen Happy Törnblom fått frågan om han kunde fixa någon överraskning. Han, Stefan ”Mongo” Enger och gitarristen Valen bildade bandet Köttgrottorna enbart för denna kväll. De klädde ut sig till tjejer och sjöng både nyskrivna låtar och covers i falsett. Uppträdandet blev en succé.

– Direkt var det många som ville boka oss för spelningar, berättar Stefan Enger som både sjunger och spelar bas.

Nu har Köttgrottorna hållit ihop i 30 år. I början av mars uppträdde de för ett fullpackat Debaser Slussen och framförde bland annat låtar från nya albumet ”Total galet”, det första på tio år.

Just att klä ut sig gjorde Köttgrottorna till sitt signum i början. De gick upp på scenen som gerillakrigare, astronauter och i andra utstyrslar. De var förtjusta i att skoja och att chockera. En gång under tidigt 80-tal på krogen Tre Backar i Stockholm klädde de av sig nakna allihop.

– Vi tog av oss plagg efter plagg och till sist stod vi nakna på scenen. Då kom en av ägarna och stängde av strömmen, säger Stefan Enger.

Bandet tog då på sig kalsongerna varvid ägaren satte på strömmen igen och konserten fortsatte.

Men snart blev musiken viktigare än att chockera, berättar Stefan Enger. Han bor i Kungsängen men växte liksom Happy och bandmedlemmen Janne Olsson upp i Järfälla.

Sedan 1987 ingår gitarristen och Södermalmsbon Guld-Lars Jonsson i bandet. Deras replokal har alltid legat i källaren i Folkets hus i Kallhäll.

Musiken betecknas som punk men enligt bandmedlemmarna tycker många som hör dem att det mest låter som rock’n’roll. Texterna har från början förenat samhällskritik med humor, vilket återkommer även på nya albumet.

Där finns texter som handlar om kroppens förfall, om situationen i Afrika och känslan av att befinna sig i ett ekorrhjul. Den första singeln heter ”Bolla med Zlatan” och där räknas stora svenska fotbollshjältar upp. Den avslutas med ”och efter matchen, ska vi duscha tillsammans, och rycka i varsin spak”.

– Det ska vara skämtsamt homoerotiskt. Vi tyckte att det var en larvlåt och tänkte inte ha den med på skivan. Men skivbolaget såg en hitpotential och ville släppa den på singel, säger Stefan Enger.

Tack vare skivsläppet är intresset för bandet större än på länge.

I vår väntar spelningar i Stockholm, Köping och Linköping.

Fakta

Kombinerar punken med lärarrollen

att vara lärare och rockstjärnor:

– Vi har en del elever som lyssnar på punkrock. De brukar lista ut vilka vi är. De tycker nog att det är roligt. Men jag brukar själv inte ta upp det, jag tycker att det känns genant, säger musikläraren Stefan.

hur bandet lyckats hålla ihop: – I banden som spricker är det ofta någon som är dominant och driver sin vilja mot de andra. Då går det inte att hålla ihop. Här har vi inte riktigt den hierarkin, säger Janne.

bandet som en fast punkt:

– Under de här åren har det hänt så mycket i våra liv. Alla i bandet har barn och någon har råkat ut för skilsmässa och föräldrar har dött. Det här har varit det trygga som funnits hela tiden, säger Stefan.