558 kortfilmer av barn och unga tävlar om festivaltitel

Under en vecka tar barn och unga över sex av biograferna i stan för att se 30 barn- och ungdomsfilmer från 21 olika länder.
Under en vecka tar barn och unga över sex av biograferna i stan för att se 30 barn- och ungdomsfilmer från 21 olika länder.
Både Kevin Yiemsathit och Maja Jonsson vill jobba med film i framtiden. Antingen som skådespelare eller regissörer.
Både Kevin Yiemsathit och Maja Jonsson vill jobba med film i framtiden. Antingen som skådespelare eller regissörer.
I veckan hålls Filmfestival Junior, en vecka med filmer för barn och unga.

Dessutom tävlar 558 kortfilmer, producerade av barn och unga och en nio man stark ungdomsjury ska utse årets bästa ungdomsfilmer.

Kevin Yiemsathit, 15 år, från Rinkeby och Maja Jonsson, 17 år, från Spånga, har spenderat många lördagsförmiddagar med att se och diskutera film under vintern.

De är två medlemmar av den nio man starka Juniorgruppen som ska sålla ut två vinnare av bästa ungdomsfilm, en för de yngre åldrarna (6–10 år) och en för de äldre (11–19 år) under Stockholms filmfestival Junior.

Juniorgruppen bedömer 12 olika filmer. Totalt visas dock 30 filmer från 21 olika länder under veckan.

Redan nu har tre filmer seglat upp som favoriter; Girl Asleep, 4 Kings och Umrika.

– Vi har varit helt överens på vissa punkter och oense på andra. Men vi har ännu inte utsett någon vinnare, säger Maja Jonsson.

De har tittat både på skådespeleriet och bedömt manuset och scenografin.

– Det är viktigt att den röda tråden finns där, säger Kevin.

Juniorgruppen kommer också att introducera och intervjua filmernas upphovsmakare under veckan.

– Det blir nog många frågor om olika karaktärer som man vill veta mer om, säger Maja.

Och efterintervjuerna brukar vara uppskattade menar Valentina Bender, en av två producenter för Stockholms filmfestival Junior.

– Det blir en helt annan typ av frågor och reaktioner från en publik som nästan enbart består av barn, än från en vuxen publik, säger hon.

Men även unga filmskapare tävlar under festivalveckan. Till tävlingen ”1 minut film” för kortfilmer på 1-3 minuter, har ungdomar mellan 6-19 år skickat in sina bidrag. Totalt 558 filmer har kommit in.

Och i den ännu kortare filmtävlingen på Instagram: ”instafilm”, med bidrag på som längst 15 sekunder på temat nätkärlek, hade 233 bidrag skickats in i slutet av förra veckan.

Att göra film med mobilen, vilket Instafilmtävlingen går ut på, testades redan förra året och har vuxit allt mer. Filmfestivalens pedagoger har bland annat hållit filmverkstäder på museer och skolor runt om i staden under året.

– Många barn och unga fotar och filmar mycket med sina mobiler men har inte utforskat hur det fungerar att uttrycka sig i film. Med alla redigeringsappar som finns nu så blir det lättare att ta steget mot att testa på rörlig bild, säger Valentina Bender.

Ett vanligt tema på de inskickade filmerna är vänskap, berättar Valentina. De yngre deltagarna har dessutom ofta fastnat för tjuv- och- polis-temat medan det bland de äldre oftast tas upp ämnen som problem i skolan, utanförskap och olika samhällsproblem.