Afrikansk film tar plats på biograferna

Hawa Sanneh har producerat kortfilmen Gay Enough som visas på CinemAfricas filmfestival i helgen. Då ska fördomar krossas och afrikanska kulturer och personligheter lyftas, menar arrangören Dina Afkhampour.
Hawa Sanneh har producerat kortfilmen Gay Enough som visas på CinemAfricas filmfestival i helgen. Då ska fördomar krossas och afrikanska kulturer och personligheter lyftas, menar arrangören Dina Afkhampour.
I kväll uppträder popartisten Bishat och rapparen Erik Lundin på Debaser Medis när CinemAfricas filmfestival invigs.

På biografer runtom i stan visas 38 filmer på en helg som ska hjälpa till att slå hål på fördomar och krossa stereotyper.

Sedan 1998 har den ideella organisationen CinemAfrica jobbat för att sprida afrikansk film i det svenska samhället.

– Mycket har utvecklats sedan dess. I takt med att det svenska samhället har blivit mer öppet för interkulturalitet har acceptansen för andra kulturers filmer blivit större, afro-svenska såväl som afrikanska, säger Dina Afkhampour som är med och arrangerar festivalen.

Festivalen vill framför allt lyfta fram afrikanska kulturer och folk samt krossa de fördomar om kontinenten som ännu existerar. Som stereotypa bilder av hur de afrikanska länderna faktiskt ser ut, bilder som inte stämmer överens med verkligheten. Filmerna under temat The Land försöker öppna folks ögon för kontinentens mångfald både gällande natur och kultur.

Ett annat tema är Forced Movements som handlar om människor som varit tvungna att fly från sitt hemland. Hawa Sanneh, administratör inom CinemAfrica, är med och producerar en dokumentär kortfilm på just det temat.

– Den heter Gay Enough handlar om homosexuella flyktingar, de flesta från Afrika, och hur de blir bemötta här i Sverige av statliga myndigheter när de söker asyl, berättar Hawa.

Totalt visas 38 filmer under helgens filmfestival, såväl spelfilmer som dokumentärer och kortfilmer. Dessutom är flera regissörer och andra opinionsbildare inbjudna till diskussioner och seminarium.

– Vi vill vara en plattform där afrikanska regissörer får visa sina verk, eftersom de sällan får möjlighet att distribueras i Europa, säger Dina.

Det beror inte bara på rasism utan också att publiken måste bli mottaglig och att distributörer och producenter måste anstränga sig mer för att inkludera afrikanska berättelser.

– Historierna är vackra och filmerna välgjorda, kvaliteten är hög. Det handlar inte om det utan de andra faktorerna och det är det vi vill förändra, säger Dina.

Fakta

CinemAfrica filmfestival

När: Den 25-28 februari

Var: Zita, Bio Rio, Klarabiografen, Cinemateket, Moderna Museet, Kulturhuset Stadsteatern, Dansmuseet, ABF

Teman: The Land, African & Diaspora Feminisms, Forced Movements, Black Lives Matter, Music, Dance and Art, Other Notions

Gäster: Den maliske regissören Souleymane Cissé, regissören Sara Blecher, Oliver Hermanus en av Sydafrikas unga regissörer, Dr Lindiwe Dovey som var med och startade en av de största internationella afrikanska filmfestivalerna, opinionsbildarren Minna Salami, skådespelaren Debebe Eshetu, samt regissören och musikern Mpumelelo Mcata.

Fakta

Festivalens filmhöjdpunkter

Arrangörerna Dina Afkhampour och Hawa Sanneh har valt ut fem filmer du inte får missa i helgen.

1. Akounak Tedalat Taha Tazoughai: En lokal remake av den klassiska musikfilmen Purple Rain från 1984 med Prince i huvdrollen. Samt den allra första spelfilmen på språket tamashek. Inspelad i Niger, Västafrika. Regi: Christopher Kirkley (USA) och Mdou Moctar (Niger). Visas på biografen Zita 1 den 27/2 kl 16.00.

2. Gay Enough: En dokumentär kortfilm som handlar om HBTQ-personer från Afrika som flytt till Sverige och deras kamp för att vara sig själva oavsett om de befinner sig i Afrikas värsta diktaturer eller i det påstått fördomsfria och toleranta Sverige. Regi: Hawa Sanneh och Anna Fundin (Sverige). Visas på Zita 1 den 28/2 kl 16, som en del av kortfilmspaket 1. Panelsamtal efter filmen.

3. Red Leaves: En spelfilm om judar av etiopisk härkomst och deras situation i Israel från insidan. En berättelse om att vara en del av ett land men samtidigt utanför det. Regi: Bazi Gete (Etiopien). Visas på Klarabiografen den 26/2 kl 18.00 och på Zita 1 den 28/2 kl 18.00. Möt den välkända etiopiska huvudrollsinnehavaren Debebe Eshetu efter båda visningarna.

4. Let Them Come: En spelfilm som utspelar sig under de mörkaste delarna av Algeriets inbördeskrig på 90-talet, då den militanta islamistgruppen med hårdhänta regler har kontrollen. Regi: Salem Brahimi (Algeriet). Visas på Zita 2 den 27/2 kl 20.30 (algeriskt filmmaraton från 18.30) och på Zita 1 den 28/2 kl 20.00.

5. Black is… Black Ain’t: En dokumentärfilm om svart identitet och maskulinitet. Filmen analyserar vad det innebär att vara en svart man som omgärdas av rasistiska stereotyper som skiljer sig både från svarta kvinnors och vita mäns. Regi: Marlon Riggs (USA). Visas på Bio Rio den 28/2 kl 10.30. Panelsamtal efteråt.