Min lokala hjälte

After work med präst i baren

En präst agerar bartender, en gospelkör uppträder och äldreministern debatterar.

I maj har Turebergskyrkans nya kulturvecka premiär - målet är att samla in pengar till en ny klockstapel.

– Klockstapeln ska bli ett konstverk, med ljud och ljus, som förgyller Turebergs park och något som alla Sollentunabor kan titta på. Med kulturveckan vill vi sätta Turebergs torg på kartan, ­säger Lena Bernell, chef för Svenska kyrkan i Tureberg.

Tanken med den nya kulturveckan är att Sollentunaborna ska bli mer intresserade av kyrkan och förhoppningen är att evenemanget kan återkomma varje år.

Kulturveckan är också ett sätt för kyrkan att, genom biljettinträden, samla in pengar till det som kyrkan behöver satsa på.

I år är det den nya klockstapeln som gäller och för att den ska kunna byggas behövs 150 000 kronor.

Pengarna hoppas kyrkan få in genom att arrangera en gospelkväll med musikalartisten Jakob Stadell, en barnmusikal och en after work med dans och jazzmusik. För att ta några exempel på vad som händer under kulturveckan.

– Under after work plockar vi bort de flesta kyrkbänkarna så att besökarna kan dansa. Präster kommer att vara bartenders och servera alkoholfria drinkar. Under kulturveckan ska de invånare som inte brukar komma hit få möjlighet att upptäcka kyrkan, säger Lena Bernell.

Hon hoppas att kulturveckan lockar alla typer av Sollentunabor.

– Vi satsar på att det ska bli fullt varje kväll, säger Lena Bernell.

En önskan från kyrkan är att de ska ta större utrymme i samhällsdebatten. Därför ordnar de också två föreläsningar under kulturveckan, en med miljötema och en som handlar om äldrevården.

Till den sistnämnda kommer vårdföretaget Carema och äldreministern Maria Larsson för att debattera.

– Som kyrka är det viktigt att ta del i debatten. Vi har ett uppdrag att vara en röst i samhället åt dem som inte kan göra sin röst hörd. Miljö och vård är aktuella ämnen som berör alla, säger Lena Bernell.

Även Sollentuna kommun och lokala företag står bakom kulturveckan som äger rum den 7–12 maj.

Om det blir pengar över, när klockstapeln är finansierad, går dessa till Sollentuna hjälpförening.