Agnes utforskar havets djup på sin nya skiva

Musikern och ljudkonstnären Agnes Mercedes tillbaka i Hammarbyhöjden. Ger ut sin andra skiva, "Havsandemoner".
Agnes Mercedes går på djupet med sina känslor inför havet, på nya skivan.
Livet i havens djup fascinerar Agnes Mercedes så mycket att hon gjort en hel skiva om det.
– Jag vill närma mig något bottenlöst, säger musikern som nu är tillbaka i Hammarbyhöjden.

Det började med en barnbok, som hon älskade när hon var liten. När Agnes Mercedes läste om den som vuxen insåg hon att historien om de två små pojkarna som dök efter fynd på havsbotten fortfarande fängslade henne.

– Jag kände att jag måste fördjupa mig i varför jag blev så betagen. Jag fick en lust att gå på djupet med det och närma mig något bottenlöst, säger hon.

Resultatet av hennes sökande är skivan ”Andemoner” Och hon vore inte Agnes Mercedes om hon inte lek med språket – ett litet ”d” har förvandlat ordet anemoner till ett ord som också har med andlighet att göra.

Musikern och ljudkonstnären Agnes Mercedes tillbaka i Hammarbyhöjden. Ger ut sin andra skiva, "Havsandemoner".

Agnes Mercedes har jobbat mycket med omslaget till nya skivan. Illustration: Agnes Mercedes

– Det är ett album inspirerat av havsdjup och lysande fiskar men jag har inte varit ute på havet på riktigt. Jag reste vid min flygelbåt, utan att veta exakt var jag skulle hamna, säger hon.

Senast Mitt i träffade Agnes Mercedes var 2011, hemma i Hammarbyhöjden. Då hade hon just gett ut debutskivan ”Melodic Fairytales”, ett ljudkonstverk där vattenbrus, knackningar, korvkok och elektroniska signaler var bärande inslag. Hon kallade sig hellre ljudkonstnär, eller melodramaturg, än musiker.

Sedan dess har mycket hänt. Hon har varit i ”exil” i Göteborg i flera år, där hon studerat komposition med inriktning på ljudkonst, vid musikhögskolan. Spännande och lärorika år, och nu är hon tillbaka i Hammarbyhöjden.

– Jag älskar denna plats! Som kottarna på trottoaren vid tunnelbanestationen! Det är här jag vill vara, säger Agnes Mercedes.

Den nya skivan är annorlunda än debutplattan. Nu är det ”riktiga” instrument som gäller. Agnes Mercedes spelar flygel, och musiker hon lärde känna i Göteborg bidrar med trumpet, saxofon, trummor, flöjt och viola.

Musikern och ljudkonstnären Agnes Mercedes tillbaka i Hammarbyhöjden. Ger ut sin andra skiva, "Havsandemoner".

”Jag kom tillbaka till Hammarbyhöjden för två och ett halvt år sedan. Här vill jag vara”, säger Agnes Mercedes. Foto: 

Sonia Slavik

– Skivan är inte jättelik min första skiva, men vissa klangfärger kommer tillbaka. Den är en avskalad, minimalistisk och ganska mörk skiva, säger hon.

Sin förundran inför havet har hon kvar, även sedan skivan är klar.

– Jag tror att den kommer sig av att havet är en värld vi människor vet väldigt lite om. Det pågår ett liv där som vi inte riktigt känner till. Det fascinerar mig,

 

Fakta

Releaseparty på Fylkingen på Söder

Namn: Agnes Mercedes.

Yrke: Musiker och ljudkonstnär, eller melodramaturg. Har genom åren gett hundratals konserter på musikscener, vid festivaler och i konsthallar.

Bor: Lägenhet i Hammarbyhöjden.

Ålder: 32 år.

Aktuell: Ger ut skivan ”Andemoner”. Den ges ut digitalt och på vinyl. Det digitala releasen är den 22 mars.

Relasefest: På Fylkingen på Södermalm, den 27 mars, start klockan 19.

Tidigare album: Melodic Fairytales, 2011.