Al skojar med det svenska

Al Pitcher tar en ridtur på stenlejonen som spärrar av trafiken i Bredängs centrum. ”Jag trivs jättebra i Bredäng. Vi går gärna till Lyran och badar vid Mälarhöjdsbadet på sommaren”, säger han.
Al Pitcher tar en ridtur på stenlejonen som spärrar av trafiken i Bredängs centrum. ”Jag trivs jättebra i Bredäng. Vi går gärna till Lyran och badar vid Mälarhöjdsbadet på sommaren”, säger han.
Snygga promenadskor?
Snygga promenadskor?
Tv-aktuella ståupparen Al Pitcher avstår från under bältet-skämt. ­Däremot skojar han ­gärna med svenskarna.

Som nyzeeländare i Sverige förundras han ofta över nordbornas ­säregna vanor.

När Al Pitcher beställer sin lunch på den krog i Bredängs centrum där vi möts tackar han nej till kaffe på maten. Han är helt enkelt inte särskilt förtjust i det. Bara det gör denne 41-årige nyzeeländare till en udda fågel i Sverige. Svenskarna hör ju som bekant till de folk i världen som häver i sig mest kaffe.

– Det är nästan något religiöst över fikakulturen i Sverige, det är som en rit man ägnar sig åt fem gånger om dagen. När jag är hos mina svärföräldrar hinner de knappt ta undan kaffekannan innan de ska koka nytt. Jag som inte ens drack kaffe innan jag flyttade hit har fått lära mig det, säger han med ett godmodigt leende.

Han är en vänlig prick, ståupparen och Bredängsbon Al Pitcher. Han ägnar sig varken åt underlivshumor eller åt att vara elak på scenen. Det är för enkla och billiga tricks, tycker han. Däremot håller han gärna upp en skrattspegel mot oss svenskar. I sina shower berättar han om Sverige ur en outsiders perspektiv. Människorna i publiken får helt enkelt syn på sig själva, med uppförstorade drag.

Som när han skojar om vår lydnad. Skylten ”Kort tåg – gå mot mitten av perrongen” behöver bara lysa i några sekunder innan så gott som alla t-baneresenärer rusar ditåt. Eller när han driver med de blå skoskydd vi fogligt tar på oss på vårdcentralen – skoskydd som ser ännu mer komiska ut om man glömmer att ta av dem när man går ut.

– Det är mycket som jag är förundrad över här. Men framför allt tycker jag att ni svenskar är fantastiska. Ni är lojala och ärliga och även om ni kan vara hårda nötter så är ni verkliga vänner när man knäckt skalet, säger han.

Al Pitcher växte upp i en liten ort på Nya Zeeland. Där drömde han om att bli hästloppskommentator men när en okänslig studieväg­ledare hävdade att han inte var tillräckligt intelligent lade han planerna på hyllan. I stället flyttade han till London för att vidga sina vyer. Han jobbade på barer men var nyfiken på ståupp­yrket. 1999 deltog han i en Öppen-mickshow på en pub. Det gick riktigt dålig. Åtta personer och en hund lyssnade. Ingen skrattade.

Ändå blev han biten, och inledde en karriär. Dessutom slog en insikt sakta rot: Det är klokt att involvera publiken i en show.

– Jag försöker alltid få till ett möte – händer det något i publiken plockar jag upp det. Som på Raw Comedy Club nyligen. En kille i publiken satt i strumplästen. Då frågade jag honom om han tyckte att det var en bra idé att gå på teater utan skor. Det blev kul, han skrattade själv jättemycket.

Kärleken förde Al Pitcher till Sverige. En dag kom nämligen en ung svenska in och beställde en rom och cola på baren där han jobbade. Det var kärlek vid första ögonkastet. 2004 gifte sig Al och Anita. 2009 flyttade de till Sverige. Här har Al Pitcher snabbt blivit framgångsrik, med sina shower ”Fika Tour” och uppföljaren ”Påtår Tour”. Från början av november syns han dessutom i tv, i underhållningsprogrammet ”Settman på plats”.

Salongerna är fulla när Al Pitcher uppträder, både i Stockholm och på turnéer landet runt. Ett faktum han är ödmjuk inför.

– Jag kan fortfarande inte fatta att jag får hålla på med det här, det är otroligt, säger han.

Fakta

Bredängsbo aktuell i tv och med tre shower på Södra teatern

Namn: Alan Geoffrey Pitcher.

Ålder: 41 år.

Familj: Hustrun Anita, som är konstnär, 3-årig son och en dotter på två månader.

Bor: I radhus i Bredäng.

Yrke: Ståuppkomiker.

Aktuell: Ger showen ”Al Pitcher Påtår Tour” på Södra teatern den 28 och 29 oktober samt den 3 november. Showen ges på engelska.

Priser: Korades till Årets manliga komiker på Svenska stand up-galan i augusti 2011, arrangerad av Stockholm Comedy Club.

Tv-aktuell: I underhållningsprogrammet ”Settman på plats” som sänds i sju avsnitt, med start i SVT 1 klockan 20 den 2 november. Al Pitcher är med en stund i varje avsnitt – han knackar på hos folk och gör ståuppshower i deras hem.