Min lokala hjälte

Alice är årets pianokung

Alice Power från Kungsängen har blivit utsedd till årets ”King of piano” av Robert Wells. Tillsammans har de uppträtt i bland annat Royal Albert hall i London.
Alice Power från Kungsängen har blivit utsedd till årets ”King of piano” av Robert Wells. Tillsammans har de uppträtt i bland annat Royal Albert hall i London.
Nog är det många unga pianister som drömmer­ om ett samarbete med Robert Wells. För 11-åriga Alice Power från Kungsängen är det verklighet.

– Vi trivs bra med varandra, säger hon.

Tjugo fingrar dansar över pianots svarta och vita tangenter. Tillsammans framkallar dem de muntra tonerna av Leroy Andersons ”Fiddle Faddle”. En sen eftermiddagssol lyser in genom fönstret och gör att de två pianisterna speglas i den svarta, blanka flygeln.

Här sitter en 49-årig man, vars talang för pianospel de flesta känner till, och en 11-årig flicka från Kungsängen, ännu inte helt känd för gemene man. Men ska man tro mannen som sitter bredvid henne så kommer hon att lyckas ta sig till de stora estraderna.

Hon heter Alice Power och har naturlig fallenhet för pianospel. Hon var inte mer än tre år när hon blev nyfiken på pianot som stod hemma i Kungsängen. Ännu yngre var hon när hon gjorde klart för sina föräldrar att hon föredrog att lyssna på musik av Mozart, framför att se på tecknad film.

Hennes mamma, den professionella pianisten Victoria Power, minns hur dottern som 2-åring följde med på, och njöt av att se, långa balettföreställningar.

Och mannen som sitter bredvid henne vid pianot heter Robert Wells, och behöver kanske inte någon närmare prestation. Han är inte bara en av Sveriges främsta pianister. Han är också Alices musiklärare och mentor.

Han upptäckte henne på internetsidan Kingofpiano.com, som är hans egen webbaserade pianoakademi. Här kan medlemmarna lägga upp egna videoklipp på sina framträdanden och varje år utser Robert ”Årets king of piano” – en prestigefull titel för unga piano-talanger. I år gick titeln till Alice.

– Jag följer många unga pianister som jag får höra genom King of piano och på mina konserter. Alice är en av de största och mest potentiella talanger jag mött. Hon har ett dynamiskt spel, imponerande teknik och är redan en scenpersonlighet, vilket är minst lika viktigt, säger Robert Wells, som har gjort klart för Alice att det är blod, svett och tårar som gäller om man ska lyckas.

– Det är jättekul! Vi trivs bra med varandra och jag ser alltid fram emot nästa gång, säger hon.

Sedan hon fick utmärkelsen i februari har Alice Power och Robert Wells uppträtt tillsammans på konserter runt om i landet.

De har också uppträtt i en rad olika tv- och radioprogram. Men det allra största var när de båda uppträdde i Royal Albert hall i London.

– Tänk er, hela Royal Albert hall reste sig upp och applåderade åt Alice. Och du var så otroligt cool och lugn, säger Robert och vänder sig mot Alice.

– Ja, jag tycker bara att det är roligt att uppträda, svarar hon med en lätt axelryckning.

– Det är nästan irriterande att du är så lugn, skojar Robert tillbaka.

För ja, Alice själv tar det hela med ro. Någon nervositet känner hon aldrig av, inte ens inför 5 000 personer i Royal Albert hall.

– Jag brukar inte bli nervös eller rädd, jag tycker bara att det är otroligt kul. Och jag känner mig väldigt säker bredvid Robert, säger Alice, som beskriver Robert som ”snäll, inte sträng och en bra lärare”.

Robert Wells själv finner snabbt tre ord som beskriver hans pianoelev.

– Hon är okomplicerad, genommusikalisk och en stor talang.

Och så lägger han till ett fjärde.

– Och ödmjuk.

Det har redan blivit en del tv-framträdanden och konserter för Alice. Och det är ändå bara början.

– Det är min grej att spela piano, helt enkelt, säger hon.

Fakta

Gillar att dansa och måla också

Namn: Alice Power.

Ålder: 11 år.

Bor: Kungsängen

Familj: Mamma, pappa och lillebror.

Intressen: Måla, spela piano och dansa.

Favoritkompositörer: Bach, Chopin och Beethoven.

Drömmer om: att få fortsätta spela med Robert Wells.

Aktuell: Alice ställer ut målningar och håller konsert tillsammans med sin mamma, pappa, morfar och morbror i Hedvig Eleonora kyrka den 31 mars och uppträder under konståkningsshowen Stockholm ice den 9 april.