Alla vill ha en podd

110 000  lyssnare
110 000 lyssnare
300 000  lyssnare
300 000 lyssnare
Zara Larsson har podden ”Den fantastiska resan”.  200 000  lyssnare
Zara Larsson har podden ”Den fantastiska resan”. 200 000 lyssnare
Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren sänder ”Wahlgren och Wistam”.  100 000  lyssnare
Sofia Wistam och Pernilla Wahlgren sänder ”Wahlgren och Wistam”. 100 000 lyssnare
Micke Persbrandt gör det, liksom Zara Larsson och Filip och Fredrik. Intresset för att starta en egen podcast växer ­explosionsartat.

– Det startas tio nya poddar i veckan, säger Hannah Widell, som har Fredagspodden med Amanda Schulman.

Det är egentligen inga konstig­heter. Man spelar in en ljudfil, gör den tillgänglig via nätet och så har man gjort sig en podcast, ­eller podd. Det är som radio, fast via ­internet.

Intresset för att podda har ökat rekordartat, både hos kändisar och vanligt folk. Det märker bland andra Hannah Widell som har sänt ”Fredagspodden” tillsammans med sin syster Amanda Schulman.

– När vi började för tre år sedan var det nästan inga som höll på. Det var Filip och Fredrik och Värvet och tio veckor efter kom Alex och Sigge. Nu startar tio nya poddar i veckan, säger Hannah.

Numera har Fredagspodden 300 000 lyssnare varje vecka och Hannah Widell är vd för ett bolag där såväl Alex och Sigges, Mikael Persbrandts som Zara Larssons poddar ingår.

– Det viktiga om man ska ha en framgångsrik podd är att man har ett innehåll, något att berätta. Och sedan behöver man göra många avsnitt, det räcker inte med ett ­eller fem, säger Hannah som själv har 180 avsnitt bakom sig.

Två nybörjare i sammanhanget är Pernilla Wahlgren och Sofia Wi­stam, som startade sin podd i mars. De spelar in i Sofias kök i villan på Lidingö med sonen Kid som ljudtekniker. I likhet med många andra har duon inget manus, men en del fasta inslag.

– Vid ett tillfälle pratade Pernilla om sin analkramp. Det är som kramp i benen fast i ringen, det är inte alls ovanligt. Att vi kan berätta om våra brister har med ­åldern att göra. Vi har lärt oss leva med våra skavanker, kraschade relationer och tjafs med tonårsbarn. Många delar det med oss, skrattar eller får hopp, säger Sofia Wistam.

Pernilla Wahlgren vill att lyssnarna får känslan av att sitta med vid köksbordet.

– Jag är väldigt privat, men vill inte hänga ut barnen. Jag kan säga att jag inte har det lätt med dem, att jag har haft enorma duster, men inte exakt om vad.

Trots att deras podd är nystartad har de över 100 000 lyssnare.

– Vår målgrupp är oskulder på poddar. Vi visar hur man gör för att lyssna, säger Sofia Wistam.

Poddar görs ofta av kompisar. En av dem är Alla mina kamrater som sedan 2012 görs av komikerna Martin Soneby, Nisse Hallberg, David Sundin och Fritte Fritzson. Något manus har de aldrig haft.

– Den ska vara underhållande, vårt enda mål är att lyssnarna ska ha roligt, säger Fritte Fritzson.

– Vi vill åt den energi som uppstår i stunden. Vi sätter oss hemma hos Martin och sedan pratar vi en timme.

Fritte Fritzson har även jobbat med traditionell radio, men uppskattar poddarnas enkelhet.

– Man slipper diskussioner med diverse mellanchefer. Det är en kreatörsdriven bransch och det märks på innehållet och på de hängivna lyssnarna. Det är fantastiskt att det finns poddar om stickning. Tycker någon att stickning är för brett går det att göra en om knyppling.

Inte alla uppskattar poddar. I början av året kom kritik från kulturkrönikören Sam Sundberg som tycker att poddar är pladdriga och livet alltför kort för att lyssna på dem.

– Vi har aldrig lovat något annat än pladder, lyssnarna vet att de får oss och våra tankar, säger Fritte Fritzson.

Mikael Persbrandts podd heter ”I Am” och startade i våras.

Fredagspodden med Hannah Widell och Amanda Schulman har vunnit flera priser .

Fakta

Så fixar du din egen podcast

Att spela in en podcast är tekniskt sett relativt enkelt. Först och främst behöver du någon form av inspelningsutrustning. En enklare mikrofon som kopplas in i datorn via usb fungerar ofta bra. Är ni flera som gör podden behövs flera mikrofoner och eventuellt ett externt ljudkort.

Därefter gäller det att hitta ett bra inspelnings- och redigeringsprogram. I Macdatorer finns exempelvis ett program som heter Garageband och för PC finns exempelvis gratisprogrammet Audacity.

När podden är klar lägger du den på din hemsida eller blogg. För att få fler lyssnare lägger du den också på itunes, enklast med hjälp av sidorna libsyn eller podbean.

Källa: ABF