Älskade knepiga morsa!

”Hade jag skrivit om en annan person hade jag inte tagit samma hänsyn. Jag värdesätter vår relation så pass mycket”, säger Fredrik Strage om sitt porträtt av sin mamma.
”Hade jag skrivit om en annan person hade jag inte tagit samma hänsyn. Jag värdesätter vår relation så pass mycket”, säger Fredrik Strage om sitt porträtt av sin mamma.
Lagom till mors dag kommer boken ”Mor, mamma, morsan”, ett försök att bredda bilden av kvinnan som format oss mest av alla.

”Morsgrisen” Fredrik Strage var rädd för vad han skulle hitta, medan deckarförfattaren Mari Jungstedt sökte försoning och förlåtelse.

– Det var svårt att ge en bild av någon som man har en så nära relation till. Jag kunde inte skriva ett hyllningsporträtt rakt av, men jag ville också sätta mamma i ett större sammanhang, i en tid där det inte var lätt att vara kvinna, säger Mari Jungstedt.

Hon är en av elva kulturpersonligheter som tackade ja till att skriva om sin mamma när redaktörerna Sonja Schwarzenberger och Roberth Ericsson frågade.

Fler var tillfrågade, men flera tackade nej.

– Författarna­ har visat ett enormt mod. ”Mammarollen” i Sverige har skildrats väldigt ensidigt. Givetvis bär våra mödrar också på mörka sidor. Det finns inte en enda mamma som har gjort allt rätt. Vi sa att vi skulle kräva ärlighet, och det har skribenterna visat, säger Sonja Schwarzenberger.

Popkulturjournalisten Fredrik Strage är en av dem har bidragit med en text.

– Jag tackade först nej, faktiskt. Vår relation är så friktionsfri att jag tänkte att den skulle vara tråkig att skildra. Och jag tänkte att om jag gör det här kommer jag att gräva fram något som jag inte gillar, och sedan kommer mamma att säga att det är okej att jag publicerar bara för att hon är så snäll, säger Fredrik Strage.

Under flera år skickade mamma Ingrid Strage ofta upp mat till honom från Linköping, vilket fick dåvarande flickvänner att kalla honom ”morsgris”.

På tv-bänken hemma i lägenheten på Kungsholmen står ett stort inramat foto på mamma Ingrid framför en av hennes abstrakta målningar.

– Jag försökte ta bort mig själv ur texten, och i stället skriva om henne som abstrakt expressionist från Gnarp. Det är ett ärligt porträtt, men min fru påpekade att jag i porträttet har lyft fram just de sidor av min mamma som påminner om mig själv, säger Fredrik Strage.

Kan man skriva riktigt ärligt om sin egen mamma?

– Jag har ju inte grävt eller ringt upp hennes gamla kompisar, utan fokuserat på det som hon valt att berätta. Hade jag skrivit om en annan person hade jag inte tagit samma hänsyn. Jag värdesätter vår relation så pass mycket. Men balansgången var svår – att skriva något som är tillräckligt intressant kontra att inte komma på kant med min mor, säger Fredrik Strage.

Medan han har porträtterat ”personen” Ingrid Strage, handlar flera av de andra porträtten om ”mammans” roll i författarnas barndom.

Södermalmsbon Mari Jungstedt skriver om sin mamma som övergavs av Maris alkoholiserade pappa.

– Jag hoppas att hon inte ska läsa texten, det finns så mycket som är känsligt kring det här. Men man kan inte vara tyst som författare. Mamma har inte gjort allt rätt, men hon gjorde det hon kunde efter sina förutsättningar. Jag ville visa att det kan gå bra ändå, säger Mari Jungstedt.

Att ”Mor, mamma, morsan” ges ut dagarna före mors dag är givetvis ingen slump.

Men framför allt hoppas redaktören Sonja Schwarzenberger att boken ska väcka läsarnas tankar kring sina egna relationer till sina mammor, och inte bara funka som en enkel mors dag-present.

– Att den släpps nu är så klart bra ur marknadsföringssyfte, men det är också en liten blinkning till mamma. Hon brukar säga (härmar sin mammas tyska brytning): ”Sonja, vi firar inte mors dag i vår familj, det är ett kommersiellt påhitt”. Jag tyckte det kändes roligt. Men jag ser fram emot att säga till min mamma att jag älskar henne på mors dag, säger Sonja Schwarzenberger.

Fakta

Cartmans mamma är Strages favorit

Fredrik Strages bästa mammalåtar:

1. Danzig, ”Mother”.

2. Tupac, ”Dear mama”.

3. The Shirelles, ”Mama said”.

4. Eminem, ”My mom”.

5. Kate Bush, ”Mother stands for comfort”.

Strages favoritmammor i film och tv:

1. Liane Cartman i ”South Park”.

2. Pamela Vorhees i ”Fredagen den 13:e”.

3. Ma Jarrett i ”White heat”.

4. Ruth Fisher i ”Six feet under”.

5. Norma Bates i ”Psycho”.