Älskade syltor lever kvar

Nisse, Junior, Carina och John – stammisar på Diset. ”Det är världens bästa pub. Alla känner alla”, säger Nisse som gått hit i över tio år.
Nisse, Junior, Carina och John – stammisar på Diset. ”Det är världens bästa pub. Alla känner alla”, säger Nisse som gått hit i över tio år.
Nisse, junior och Kenny lärde känna varandra vid Disets bardisk.
Nisse, junior och Kenny lärde känna varandra vid Disets bardisk.
Zackarias (längst fram) och Kim spelar biljard på Västertorps hjärta.
Zackarias (längst fram) och Kim spelar biljard på Västertorps hjärta.
En öl i baren lockar på den lokala puben.
En öl i baren lockar på den lokala puben.
Söderorts närförorter har blivit hippa, med trendiga kaféer och krogar. Men de klassiska syltorna har fortfarande sin plats längs röda linjen.

För trogna stammisar är de lokala haken ett ­andra vardagsrum.

Det är tidig torsdagskväll i Örnsberg. Carina har just köpt en stor öl vid bardisken i Pub Diset. Hon höjer den till hälsning mot mannen på barstolen intill och ett intensivt samtal på engelska börjar.

Han är byggnadsarbetare från Irland, hon undersköterska från Kransen. Båda älskar att gå till ­Diset, krogen som funnits intill t-banestationen ända sedan 1970-talets början.

– Jag har gått hit i nästan 20 år. Det är som mitt andra vardagsrum, jag känner mig så hemma. Jag har lärt känna jättemycket folk här, så när jag kommer hit finns det alltid någon att umgås med, säger Carina.

Den här kvällen är det ganska lugnt. Några par äter en bit mat, några män sitter vid spelautomaterna och ett par kompisgäng tar en öl i baren, till tonerna av Queen och Bob Marley.

På helgerna är det desto livligare. På lördagar, när det är karaoke, är det smockfullt och de som inte sjunger fyller dansgolvet.

Lika fullt är det när det sänds fotbollsmatcher. Då är Diset – där fotbollsflaggorna hänger tätt från taket – samlingspunkt.

Till exempel för Aspuddenbon Nisse, Kransenbon Kenny och Åsenbon Junior, tre stammisar som lärt känna varandra vid bardisken.

– De sänder ju en del matcher här som inte går på tv. Så då samlas vi här och kollar på storbilds-tv. Det brukar bli världens stämning, berättar Junior, som kom hit direkt från jobbet och är klädd i sina slitna byggjobbarkläder.

– Hit är man välkommen även om man har skitiga arbetskläder. Vi både skrattar ihop och spyr galla över jobbiga dagar, säger han, skrattar och tar en stor klunk öl.

En gång i tiden hette Diset Paradiset, men ”Para” föll bort. Periodvis har stället haft dåligt rykte men sedan den nuvarande ägaren tog över för 6–7 år sedan har ordningen efter hand blivit bättre. Nu kan man äta en måltid i lugn och ro och på menyn finns sådant som hippare krogar inte erbjuder – till exempel falukorv och ägg.

Krogar med klassiska sylta­menyer – som plankstek och fläskfilé med bernaisesås – är inte riktigt vad unga, nyinflyttade och trendiga söderortsbor efterfrågar.

Men visst finns de och visst har de sina fans – ett par exempel är Gröna Dalen i Gröndal och Parma i Fruängen.

Och så finns Västertorps hjärta, sedan många år. Här kan man få både plankstek, fish’n chips och fläskfilé Oscar. De billiga och stora portionerna lockar, men många kommer också hit för att kasta pil eller spela biljard.

Som 23-årige Kim och 22-årige Zackarias, Västertorpskillar sedan barnsben. När Lokaltidningen Mitt i tittar in ska de just börja ett parti biljard.

– Jag går hit någon gång i veckan för att spela. Det är så kul, för det dyker alltid upp folk som hakar på. Till och med bartendern, berättar Kim och laddar för en stöt med biljardkön.

Utmanaren och barndomskompisen Zackarias håller med:

– Många unga åker hellre in till stan, men jag går mycket hellre hit, där det är lugnare och jag känner igen folk.

Jag har gått hit i nästan 20 år. Det är som mitt andra vardagsrum.

Fakta

Här är några fler otrendiga hak längs röda linjen

Gröna dalen, Gröndal: Har både karaokekvällar och jazzkvällar med livemusik. Bland annat pepparstek och oxfiléplanka på menyn. Även Italieninspirerad meny finns.

Stabil bar & kök, Midsommarkransen: Sportbar där man kan se fotboll, äta hamburgare, pizza, sallader med mera.

Restaurang Parma, Fruängen: Karaokekvällar. Till lunch serveras både raggmunk, oxjärpar och pannbiff och på à la carte-menyn finns plankstek och fläsknoisette med bernaisesås.

Korfu kolgrillen, Hägerstens­åsen: Rikliga portioner av framför allt grekisk mat men även ­entrecôte och biff med bernaise­sås.