Älskar dålig stämning

Navid Modiri ifrågasätter allt, vilket gjorde tonåren stökiga. ”Jag var 1,40 lång, kaxig som fan och våldsam. Det var slagsmål varje rast, jag fick stryk av alla”.
Navid Modiri ifrågasätter allt, vilket gjorde tonåren stökiga. ”Jag var 1,40 lång, kaxig som fan och våldsam. Det var slagsmål varje rast, jag fick stryk av alla”.
Artisten och debattören Navid Modiri börjar dagen med ett yogapass och ser solen gå upp över Solna.

Sedan går han ut och försöker förändra världen.

Från tolfte våningen ser man över hela staden. Navid Modiri är nybliven Solnabo på halvtid, varannan vecka bor han i Skåne, och delar lägenhet med två ”själsbröder” i Skytteholm.

– Solna är grymt. Jag har verkligen börjat hänga här. När jag kommer hem från jobbet sätter jag mig vid fontänen i Solna centrum och mediterar en kvart.

Att finna någon slags ro är viktigt. Navid Modiri, som slarvigt kan beskrivas som mångsysslare, har fullt upp. Nätuppropet ”Ett Sverige för oss alla” som Navid varit med och startat, lanserades förra veckan. Hans band Navid & Gudarna har just släppt en ny skiva.

– Folk säger att jag har många bollar i luften. Jag ser det som att jag har rullat en boll sedan jag var fem år. För mig spelar det ingen roll om det är en scen, blogg, debattartikel eller musik. Allt handlar om att skapa en värld med mer empati och förståelse.

Det är stora ord, men Navid menar allvar. Sedan han var liten har han fått höra av sina föräldrar, som kom från Iran när Navid var två år, att allting går att fixa.

Hemma fanns en nyfikenhet och öppenhet, det dukades alltid fram en extra tallrik till middagen om någon skulle komma på besök. Men med nyfikenheten kom ifråga­sättandet. Plugget blev struligt för Navid.

– Jag var 1,40 lång, kaxig som fan och våldsam. Det var slagsmål varje rast, jag fick stryk av alla, både blöjnassar och invandrare.

Det blev lugnare med åren.

I dag är Navid själv pappa.

Men konflikträdd har han aldrig blivit.

Han tror på att låta kulturer och människor ”krocka”, tänka fritt och högt, för att skapa förståelse för varandra.

– Jag har som ett kli i kroppen och ifrågasätter allt. Ofrihet triggar mig sjukt mycket. Det finns så mycket förväntningar på hur du ska vara som svensk, man, blatte, pappa, singel. Jag tycker man ska kunna vara och säga vad man vill. För mig är det inte jobbigt när det blir obekvämt. Jag älskar dålig stämning.

Nu väntar turné med bandet, i oktober gör de stopp i Stockholm. Även om musiken är en del av Navids rullande boll, är det ett speciellt uttryckssätt.

– Man når fler frekvenser med musiken jämfört med en debattartikel. Det är som när morsan malde ned medicinen i potatismos när man var liten, man påverkades utan att märka det själv. På det sättet är musik magiskt.

Fakta

Startade sajten ossallanu.se

Namn: Navid Modiri.

Ålder: 30 år.

Bor: Skytteholm och Skåne.

Familj: Dotter.

Aktuell: Startat uppropet ”Ett Sverige för oss alla” (ossalla.nu). Releasefest för Navid & Gudarnas skiva ”Ska du verkligen skjuta ner månen med den där?” på Kulturhuset den 12 oktober.

Fakta

Navid Modiri om …

Filmkrönikan där han varit programledare: ”Folk blev förbannade när jag sa att jag inte sett en enda film av Ingmar Bergman. Då bestämde jag mig för att se alla, 52 stycken.

Navid & Gudarna,bandet där han är sångare: ”Vi började jamma ihop när jag var 19. Nu har vi en stor livepublik. Jag skriver låtarna, tanken är att de ska ha ett budskap och svänga samtidigt”.

365 saker,Navids prisbelönta blogg: Idén var att göra en ny dum sak varje dag i ett år och blogga om det. Som inspiration för andra. Jag hoppade fallskärm, åt kattmat och byggde fågelholkar.”