Andreas Ek – den skrivande polisen

Hemma i Värmdö har Andreas Ek gjort författardrömmarna till verklighet.
Hemma i Värmdö har Andreas Ek gjort författardrömmarna till verklighet.
Boken handlar om ett virus som sprider sig genom Stockholm och som får folk att bli ursnnniga och tappa kontrollen. "Hade det varit verklighet hade jag agerat som huvudpersonen och beväpnat mig på polisstationen", säger Andreas Ek.
Boken handlar om ett virus som sprider sig genom Stockholm och som får folk att bli ursnnniga och tappa kontrollen. "Hade det varit verklighet hade jag agerat som huvudpersonen och beväpnat mig på polisstationen", säger Andreas Ek.
Ett livsfarligt virus sprider sig som en löpeld genom Stockholm och lämnar inget annat än förödelse efter sig. Det är handlingen i boken Raseri, skriven av Värmdöbon och polisen Andreas Ek.

Till vardags arbetar Andreas Ek som polis i Solna och Sundbyberg. På fritiden har han fullt upp med två barn och renovering av huset. Ändå hinner Värmdöbon leva sig in i huvudkaraktären Erik, även han polis med småbarn.
– Jag har lätt för att identifiera mig med honom, vi har en del gemensamt. Det är för övrigt ett litet tips till den som vill skriva en bok. Utgå från något som du har lätt för att beskriva, säger Andreas Ek.

VATI Polisbok 4816, Andreas Ek, Polis och Författare till RASERI, en bok om ett virus som sprider sig genom Sthlm, får folk att bli ursnnniga och tappa kontrollen. Ej zombies. "Hade det varit verklighet hade jag agerat som huvudpersonen och beväpnat mig på polisstationen" Fotograf Oliver Lindkvist

Andreas Ek, polis och författare till Raseri, en bok om ett virus som sprider sig genom Stockholm och som får folk att bli ursnnniga och tappa kontrollen. ”Hade det varit verklighet hade jag agerat som huvudpersonen och beväpnat mig på polisstationen”.

Själv har han haft stor hjälp av sitt yrke i skrivandet av boken. Viruset, som sprider sig obehindrat, får folk att bli ursinniga och tappa kontrollen. Andreas Ek vet hur han själv skulle reagera om det hände på riktigt.
– Hade det varit verklighet hade jag agerat som huvudpersonen och beväpnat mig på polisstationen, säger han.

Bestämde sig för att ge ut boken själv

Tankarna på att skriva på riktigt hade funnits en stund när Andreas Ek anlitade en lektör för att veta om han skulle hålla skrivandet på hobbybasis eller ta det vidare till en professionell nivå.
– Jag sa till lektören att säga till mig om jag inte kunde skriva. I så fall skulle jag lägga ner, säger han.
I stället fick han höra mycket positivt om texten. Han började skicka in sitt manus till flera förlag men blev refuserad.
– En förlagsredaktör hörde av sig och var intresserad, men tyvärr beslöt förlaget sig för att inte ge ut den ändå. De var rädda för att inte kunna nå den riktigt stora publiken med min typ av bok. Då gav jag ut den själv. Det har varit väldigt kul och intressant och jag har lärt mig massor, säger han.

”Jag har ju aldrig signerat böcker förut, hur gör man det liksom?”

Fakta

Andreas tips till dig som går i författartankar:

  • De flesta som börjar skriva en bok blir aldrig färdiga. Det viktigaste är att bara skriva klart. Fastnar du, lägg ner manuset i några veckor och plocka upp det igen senare.
  • Fråga dig själv vad vill du med din bok. Nå ut eller bara skriva för din egen skull?
  • Blir du refuserad så ta det inte personligt. Förlag får in tusentals manus per år.
  • Ger du ut boken själv så kolla upp innan vad som krävs för att marknadsföra boken.
  • Skriv för att det är kul. Rik blir du kanske inte.
  • Hitta ditt eget sätt att skriva på. Vissa bara skriver och ser var de landar, andra stolpar upp och gör tidslinjer. Alla sätt är bra.

Fram till jul signerar Andreas Ek boken på bland annat Ica Maxi i Mölnvik och 19 december är han hos Värmdö bokhandel. När han var där första gången en helg i november sålde boken rekord.
– Det var jättekul och lite ovant att så mycket folk kom fram. Jag har ju aldrig signerat böcker förut, hur gör man det liksom? Jag har ingen aning, säger Andreas Ek och skrattar.

Vill fortsätta skriva

Poliskollegorna trodde knappt att det var sant när Andreas Ek berättade att han snart hade en bok att visa upp.
– Jag är ganska skämtsam av mig och lite smått ironisk ibland så många har trott att jag skämtar. Men när de väl förstått att det är sant så har alla tyckt att det är jättekul, säger han.
Nu väntar han på att se vilket genomslag boken får. Blir den väl mottagen kan det bli aktuellt med en uppföljning.
– Jag har redan planer på en ny bok. Jag vill fortsätta skriva. Känslan av att ha en färdig bok i handen är obeskrivlig.

FLER VÄRMDÖNYHETER:

Bullrande Tynningöfärja plågar boende

Kommunens julbord till chefer väcker känslor

Är detta det mest pyntade huset i Värmdö?