Animerad ångest från Skogås

I höst kommer Goblin Mikkanens debutalbum och två EP med tillhörande filmer.
I höst kommer Goblin Mikkanens debutalbum och två EP med tillhörande filmer.
31-årige Goblin Mikkanen från Skogås står bakom musikprojektet Valsaland.

Det har redan vunnit tre internationella priser för bästa musikvideo. I höst släpper Goblin Mikkanen sitt debutalbum ”Fängelset”.

I fem år har Goblin Mikkanen jobbat med Valsaland, ett musikprojekt som fått sitt namn ”för att det lät snyggt”.

Förra året släppte han fyra singlar med videor, och i april vann han tre internationella priser i Italien, Mexiko och i USA för bästa musikvideor.

– Visst är det kul, men det betyder egentligen ingenting. Eller jo, eventuellt för att musikprojektet får uppmärksamhet, säger Goblin Mikkanen.

I höst blir han aktuell med albumet ”Fängelset” och kort därefter släpper han två EP:er.

– Filmerna till EP:erna blir lite annorlunda, då de ska vara animerade. En är ler-animerad och den andra handritad, säger Goblin Mikkanen.

Valsalands undergroundfilmer skildrar tabuämnen i det moderna samhället.

– Det är starka känslor som ångest och melankoli som tas upp. Videorna är lika viktiga som musiken och de gränsar till konst.

Goblin Mikkanen är uppvuxen i Vårby gård och flyttade till Skogås för några år sedan. Att spela in två videor i Masmo och i Skogås föll sig naturligt.

– Filmen ”Leka” som utspelade sig i Masmo är en tolkning av barndomsminnen på ett roligt sätt. Jag valde Masmo eftersom det är ungefär samma miljö som Vårby gård.

Videon ”Fån” som också handlar om ett barn, Henning, visar en betydligt mörkare sida.

Varför har du barn i filmerna?

– Alla vi har varit barn någon gång. Sedan tror jag att utsattheten och ensamheten i det moderna uttrycks bättre via ett barn. Det är ämnen som både berör barn och vuxna och något som man borde prata mer om.

För att kunna fortsätta med musikprojektet på heltid jobbar Goblin Mikkanen även på ett autismboende. Flera fragment från videorna kommer från människor han har träffat på boendet.

– Inspiration får jag från fragment som jag har snott från människor som jag träffat.

Vad är din drivkraft?

– Jag tycker att det är fantastiskt att kunna utveckla känslor genom olika medium. För mig är musikvideorna ett konstverk. Mina filmer kommer aldrig att bli kommersiella, de är för tunga. Men jag tycker att det måste finnas en motvikt mot allt annat som finns.