Anna är med i årets radiojulkalender

Anna Sjöberg Ahlenius.
Anna Sjöberg Ahlenius.
Anna Sjöberg Ahlenius, 13, är med i årets radiojulkalender. Hon fick sin roll eftersom hon kan sjunga.
– Jag vill bli som Beyoncé, säger hon.
Fakta

Går på Lilla Akademien

Namn: Anna Sjöberg Ahlenius.

Ålder: 13 år.

Bor: Hos mamma vid Odenplan och hos pappa vid Östermalmstorg.

Familj: Mamma, pappa, pappas sambo, 11-årig lillebror, två 7-åriga tvillingsystrar.

Aktuell: i årets radiojulkalender Lyckoborgen som börjar sändas den 1 december.

Gör: Går på Lilla Akademien.

Aktuell: I radions julkalender ”Lyckoborgen” som börjar sändas den 1 december.

– Min mamma såg en annons och de sökte en tjej runt 13 som var bra på att sjunga. Då skickade jag in två röstprov, ett där jag sjöng och ett där jag pratade. Sen fick jag gå på två castings och så ringde de och sa att jag fått rollen.

Det där var i början av sommaren och redan i juli började inspelningarna som sedan pågick under ett par månader. Under tiden var hon kollega med kända namn som Jonas Malmsjö, Stina Ekblad, David Hellenius och Pernilla Wahlgren i en historia om en flicka som öppnar sin storasyster Kimmys julklapp. Julklappen är en snöglob som för henne till den magiska Lyckoborgen, en plats där all lycka i världen tillverkas.

Det visar sig att Lyckoborgen inte är så lycklig som det verkade från början. Där finns onda krafter och människor som inte är snälla.

Tror du att det går att alltid vara lycklig?

– Nej, det tror jag inte. För mig är det som för ganska många. Det går upp och ner. Ibland är man lycklig och ibland är man ledsen.

Skulle du vilja det om det gick?

– Nej, för då skulle det inte spela någon roll vad man gjorde. Då skulle man inte bry sig eftersom allt skulle vara bra.

Anna Sjöberg Ahlenius spelar storasystern som också kommer till Lyckoborgen efter ett tag.

– Hon är väldigt självsäker. Hon tycker att hon gör allt perfekt och att hon är mycket bättre än sin lillasyster. Men hon är också ganska snäll. Och hon älskar att sjunga.

Det gör Anna Sjöberg Ahlenius också.

– Jag gillar Beyoncé och Rihanna och brukar kolla olika youtubeklipp för att lära mig hur de sjunger. Men jag vill ändå inte härma precis hur de gör. Jag har sjungit i hela mitt liv och älskar att göra det. Min röst har ett ganska stort omfång, jag kan sjunga både ganska lågt och ganska högt upp.

Vid 13 har hon redan flera roller på sitt cv. När hon var 8 år hade hon huvudrollen i radioföljetongen Universum, skolan och jag.

– Så har jag varit med i Turandot på Dalhalla i Turandots armé av nio flickor. Och så var jag med i Supershowen på Barnkanalen.

Vill du stå på scen i framtiden?

– Ja. Jag vill bli som Beyoncé. Hon kan sjunga, dansa, är stark och står upp för andra kvinnor.