Annas många ansikten

En jagsvag präst och en städerska från Chile är några av Anna Blombergs nya figurer. Men även ”gamla bekanta” som Jimmie Åkesson och Maria Montazami kommer att synas i rutan.
En jagsvag präst och en städerska från Chile är några av Anna Blombergs nya figurer. Men även ”gamla bekanta” som Jimmie Åkesson och Maria Montazami kommer att synas i rutan.
En chilensk städtant, Kåta Gun och Elisabeth Höglund i högform.

Alla dyker de upp i komikern Anna Blombergs nya show på SVT Flow.

– De är väldigt vana hemma att jag går runt och pratar för mig själv som olika personer.

När Anna Blomberg spelade in sin show satt tjejerna som jobbar med smink och kostym och storskrattade hela tiden. Det är högsta betyg för en komiker som älskar att få folk att dra på smilbanden.

– Det kommer fram människor ibland och säger att de känner igen mig och frågar om jag jobbar på Ica. Jag är ju ofta utklädd när jag gör mina figurer, säger hon.

Det mörka håret är utsläppt och leendet brett. En svag antydan till göteborgska finns kvar trots att hon flyttade från staden när hon bara var tio år. Då gick flyttlasset till Skåne men Anna bestämde sig tidigt för att inte börja prata skånska.

Humorn har funnits där ända sedan hon var liten.

– Jag har hållit på och skojat mycket med min syster och mamma och härmat olika figurer. Det var alltid jag som fick vara tomte på julafton och det har alltid varit jättemärkliga tomtar, gamla damer med katetrar och en afrikansk man utklädd till tomte.

Det var under gymnasietiden när hon pluggade teater som hon ­bestämde sig för att bli komiker.

– Jättemånga tjejer drömde om att få spela Ofelia eller Julia. Jag tyckte att om alla vill det, då är det ju bättre att jag vill något annat.

– Då fanns det inte så många tjejer som höll på med komik och jag tänkte att Sverige behöver en Anna Blomberg.

När Lokaltidningen Mitt i träffar henne har tidningarna i några veckor varit fyllda med turerna kring det så kallade ”komikerbråket”. I samband med att tidningen Amelia anordnade tävlingen ”Amelia comedy queen” skickade jurymedlemmen och grundaren till RAW Comedy Club, Mårten Andersson, ut ett internt mejl där han bland annat skrev; ”Varför boka kvinnliga komiker när ingen vill se dem”. När komikern Karin Adelsköld offentliggjorde mejlet bröt Amelia allt samarbete med henne.

Anna Blomberg som satt med i juryn lämnade sitt uppdrag i protest.

– Jag tycker att hon har tagit upp en fråga som är jätteviktig och det kändes konstigt att hon inte skulle vara med. Det finns fortfarande åsikter om att kvinnor och kvinnliga komiker inte kan vara roliga, säger hon.

De senaste åren har allt fler kvinnor vågat ta plats på komikerscenen menar Blomberg. Babben Larsson, Sissela Kyle och Christine Meltzer är några som banat ­vägen, men branschen är tuff.

– Det är lätt att bli osynliggjord som kvinnlig komiker. Jag har ­varit med om spånmöten där man inte riktigt får komma till tals eller att man har en idé som inte landar. Men så kommer en manlig kollega med samma idé och då helt plötsligt låter det bra, säger hon.

I ”Anna Blomberg show” dyker bekanta figurer som mattanten Berit och Kåta Gun upp men även Elisabeth Höglund, Jimmie Åkesson, Annie Lööf och Maria Montazami. Anna Blomberg berättar att hon förbereder sig noga före varje ny figur, studerar hur de rör sig och pratar innan hon testar dem på sambon hemma.

– Mattanten Berit är baserad på en gammal svärmor till mig som jag vridit upp till max. Hon har blivit en helt grotesk figur, säger Anna Blomberg.

Är du aldrig rädd för att såra?

– Jo, jag är lite orolig ibland, jag vill inte vara taskig men jag vill skapa komik och då måste man hitta någon sorts udd som gör det roligt. Jag försöker alltid göra det med kärlek och värme.

Fakta

Slog igenom i tv-serien Kvarteret Skatan

Namn: Anna Blomberg.

Ålder: 42 år.

Bor: Södermalm.

Familj: Sambo och två barn, 6 och 3 år.

Bakgrund: Slog igenom i tv-serien ”Kvarteret Skatan” 2003 där hon gjorde karaktärerna Kristina, Kåta Gun och Carita. Har gjort imitationer av bland andra Jimmie Åkesson och Anna Anka i SVT:s talkshow ”Robins”. Har även medverkat i julkalendern och tv-serien ”Starke man” på SVT.

Aktuell: Med åtta avsnitt av egna programmet ”Anna Blomberg show” på SVT Flow.

Intressen: ”Jag gillar att laga mat väldigt mycket. Träffa mina vänner och gå och gympa när jag hinner. Ett tag höll jag på med något som hette Hip-hop för tanter, det var väldigt kul så jag skulle gärna dansa mer.”

Beskriv dig själv med tre ord: ”Glad, disträ, snäll.”