Annas värld är pytteliten

Anna Ekström med ett färdigdukat bord. Dockan är en kopia av av henne själv, gjord av en samlarkollega utifrån ett fotografi.
Anna Ekström med ett färdigdukat bord. Dockan är en kopia av av henne själv, gjord av en samlarkollega utifrån ett fotografi.
Ett urval ur Anna Ekströms miniatyrsamling.
Ett urval ur Anna Ekströms miniatyrsamling.
En servis av den kända brittiska minityaristen Carol Mann.
En servis av den kända brittiska minityaristen Carol Mann.
Glasblåsare gör centimeterhöga vaser. Keramiker drejar muggar stora som en halv fingerborg. Välkommen till miniatyrvärlden.

– Intresset har växt enormt de senaste åren, säger miniatyristen Anna Ekström.

Det finns en värld mitt ibland oss som få har sett. Där finns pampiga palats fyllda med de dyraste möblemang.

Men där finns också 50-talshus med tidstypiska funkisföremål. Och här och var dyker moderna villor upp – fullt utrustade med den senaste maskinparken.

– Det är en pyttepyttevärld men den är jätterolig, säger Nackabon Anna Ekström.

Hon har dukat upp en stor samling föremål på sitt vardagsrumsbord. Här finns allt ifrån exklusivt engelskt porslin till brödrostar och orientaliska mattor. Bland föremålen står också två färdigdukade bord. Och allt får plats på en liten duk.

– Jag förstår knappt själv hur man till exempel kan blåsa så små glasföremål, säger hon.

Anna Ekström kallar sig miniatyrist. Hon både samlar och tillverkar föremål och arrangerar sedan 1997 Stockholms Miniatyrmässa. Där träffas miniatyrister från hela Sverige för att ställa ut egentillverkade alster, och bygga upp sina samlingar.

– Första året hade vi tolv utställare. Då fanns det inga renodlade miniatyrmässor i Sverige – men i år är vi uppe i 39. Man märker att intresset har blivit jättestort – och att det fortsätter att växa.

Till mässan kommer bland annat knypplare, mattillverkare, möbelsnickare och allmogekonstnärer. Alla har egentligen bara en sak gemensamt. De arbetar i skala 1:12.

– Och sedan har de mycket fantasi. Det krävs för att lista ut hur man kan tillverka så små föremål, säger Anna Ekström.

Från Dalarna väntas några miniatyrister som bland annat gör spinnrockar, men de tillverkar också traditionellt målade Dalahästar.

– De är väl någon centimeter stora.

Minatyrister finns i alla åldrar från barn till 90-åringar, enligt Anna Ekström.

– Det kan vara mammor och döttrar som ska inreda ett dockhus, men där finns också ensamma män med en bakgrund som modelljärnvägsbyggare.

Sveriges miniatyrister samlas i Miniatyrsällskapet medan tidningen Miniatyrvärlden bevakar branschen, samt tipsar och informerar.

Ett föregångsland för Sveriges miniatyrister är England. Där finns också flera professionella tillverkare.

– Det kan vara 200–300 utställare på mässorna där. Då blir det så mycket föremål att man behöver två dagar bara för att hinna se och smälta allt.

Att ställa upp sin samling är ett arbete som kräver både tid och tålamod.

– Det råder absolut förbud mot nysningar, säger Anna Ekström.

Hon har serviser med blänkande fat stora som enkronor. Trots detta har tillverkarna lyckats få dit en dekor som knappt kan skiljas från originalet när man ser den genom ett förstorningsglas. Mest imponerande är kanske tillverkningen av några keramikmuggar från den bland samlare kända engelska miniatyristen Carol Mann pottery. Öronen är otroligt små. Ett millimeter stort darr på handen kan förstöra allt.

– Hon har sagt att hon behöver ta två stadiga gin and tonic när hon ska sätta på muggens öra, säger Anna Ekström.

Miniatyristerna är ett kreativt släkte, och det finns få föremål i den riktiga världen som inte fått en pytteliten kopia.

Anna Ekström har svårt att komma på något.

– Men jag har fortfarande inte sett någon som gjort en snöslunga, säger hon.