Ännu mer poppis än Pippi

Helena Willis på kontoret. Här tecknar hon rullatorn som tillhör figuren Fransy Vik. Karaktären är en gammal dam med skumt förflutet.
Helena Willis på kontoret. Här tecknar hon rullatorn som tillhör figuren Fransy Vik. Karaktären är en gammal dam med skumt förflutet.
Maja och Lasse som ständigt dras in i nya mysterier.  Några av de 21 LasseMaja-böckerna. I mitten den senaste.
Maja och Lasse som ständigt dras in i nya mysterier. Några av de 21 LasseMaja-böckerna. I mitten den senaste.
Böckerna om LasseMaja är de mest utlånade på Sveriges bibliotek.

Nu väntar tre långfilmer och lansering i Kina.

Men det var nära att illustratören Helena Willis tackade nej till uppdraget för tio år sedan.

Tullingebon Helena Willis visar upp plaketten hon fått från bokförlaget Bonnier Carlsen vid tio-års jubileet i september.

”Guldboken tilldelas Martin Widmark och Helena Willis för mer än två miljoner sålda böcker av LasseMajas Detektivbyrå.”

Böckerna har översatts till över 30 språk. Polen och Norge är två länder som går bra. Men allra mest populära är författarparet i Sverige. Det riktigt stora genombrottet kom efter att LasseMaja gått som julkalender 2006. Nu lånas de 21 böckerna om den lilla detektivbyrån i Valleby ut mer än Astrid Lindgrens klassiker.

– Det känns jättekonstigt. Vi är ju uppväxta med hennes böcker och tänker att hon är den största. Men det är verkligen många som gillar LasseMaja, säger Helena Willis.

Lokaltidningen Mitt i besöker henne på kontor på Holländargatan nära Hötorget. Här har hon ett rum i en våning som delas med flera andra kulturarbetare.

Helena Willis och Martin Widmark har precis släppt ytterligare två böcker. Och framtiden ser ljus ut. Nu jobbar de med en utställning som ska öppnas på Junibacken nästa höst. Och så träffar de filmbolaget SF. Tre långfilmer med LasseMaja väntar. Den första har premiär i februari nästa år.

– De tecknar upp världen digitalt och översätter mina bilder till en värld som ska fungera ihop med riktiga skådespelare, säger hon och förklarar att den som sett Tintin-filmen som kom förra hösten kanske kommer att känna igen metoden, säger hon.

Helena Willis samarbetar med fler än Martin Widmark. Men samarbetet med honom är hennes mest framgångsrika. Dock var det nära ögat att hon tackade nej till uppdraget när bokförlaget ringde.

– Jag var hemma med Clara som var sex månader gammal och skrek hela tiden. Jag var stressad och kände att jag inte hade möjlighet. Men de ringde flera gånger och till slut gick jag med på att de skulle få skicka två texter.

Det blev startskottet till ett samarbete som gett två miljoner sålda böcker i Sverige. För några veckor sedan var Willis och Widmark i Kina där böckerna ska börja lanseras.

Dina figurer ser lite knasiga ut. Varför då?

– Dels för att Martin skriver knasigt och tokigt, och alla som bor i Valleby är ju några riktiga knäppgökar, förutom Lasse och Maja som är väldigt normala och som barn ska kunna identifiera sig med. Så det finns ju stort utrymme för mig att dra på i teckningarna. Sedan är jag inte en tecknare som tecknar gulligt och barnsligt. Jag tycker inte det är roligt och jag är heller inte bra på det.

I Tullinge har familjen bott i elva år. Och så var Helena här varenda sommar som barn. Men någon kändis är hon inte i samhället. Hon och Martin Widmark blir bara igenkända på bokmässor och liknande tillställningar. Men beundrarna finns så klart.

– Jag får lite brev och teckningar ibland från barn som tycker om mina teckningar, säger hon.

Fakta

Sålt Över två miljoner i Sverige

Namn: Helena Willis.

Bor: Villa i Tullinge.

Familj: Sambon Michael och döttrarna Clara, 12 och Alice, 10.

Yrke: Illustratör.

Aktuell med: Två nya böcker med tioårsjubilerande LasseMajas ­detektivbyrå. Böckerna har sålt i över två miljoner exemplar.

Senaste boken: Handlar om ett halsband som försvinner på en födelsedagsfest.

Fakta

En vanlig dag i Helenas Willis liv

Morgon: Familjen går upp och barnen skickas till skolan.

Klockan 9.00 -9.30 kommer Helena Willis till sitt kontor i stan.

Förmiddag och lunch:

Tecknar och besöker Junibacken för att diskutera LasseMaja-utställningen som öppnar nästa höst.

Eftermiddag: Möter Lokaltidningen Mitt i. Fortsätter teckna. Möter revisorn för att lämna in bokföringsunderlag.

Kväll: Klockan 18.00-18.30 kommer Helena hem till Tullinge igen. Familjen äter kvällsmat och umgås. När barnen somnat grunnar Helena på morgondagens teckningar.