Antikrundan-Jan värderade Grödinges silver

Jan Ribbhagen värderar brudkronan från Grödinge kyrka.
Jan Ribbhagen värderar brudkronan från Grödinge kyrka.
Kyrkans brudkrona, ärvda smycken och en sockerskål fanns bland sakerna som lades fram när Grödinges hembygdsförening arrangerade lokal antikrunda.
Inga tv-kameror fanns på plats - men väl Jan Ribbhagen, känd från Antikrundan.

Inne i Vasastugan trängdes 50 personer i söndags för att höra vad antik-experten hade att säga. Ungefär 20 personer hade också med sig föremål som Jan Ribbhagen fick värdera. Bland sakerna som bragtes fram fanns bland annat Grödinge kyrkas brudkrona som än i dag kan lånas av brudar på väg till altaret. Brudkronan som är tillverkad av förgyllt silver och mångfärgade stenar skänktes av greveparet Stenbock på Korsnäs i början av 1920-talet.

Grevinnan Siri Stenbock var en välkänd profil i Grödinge när hon kom med sina taxar, häst och vagn. Foto: Grödinge hembygdsförening.

– Men jag tänker inte avslöja vad föremålen var värda. Det vill jag inte utsätta församlingen eller andra som var med för. Men om du tar brudkronan så är den inte så mycket värd, för det finns inga ädla stenar i den, säger Barbro Gramén från Grödinges hembygdsförening.

I stället framhåller hon föremålens historia. Från Poul Bjerres Vårstavi visades också en sockerskål och gräddkanna av nysilver i jugendstil. Troligen är dessa inköpta i Tyskland runt 1910.

Många som kom till Vasastugan hade med sig broscher, armband och bestick.

– Jan tog fram luppen, tittade på stämplarna och berättade om tillverkningsår, silversmedens namn och i vilken stad smyckena gjorts, säger Barbro Gramén.

Cirka 130 personer kom till Vasastugan där hembygdsföreningen också hade höstfest.

Värderingarna föregicks av en dryga timmen lång föreläsning där Ribbhagen berättade om silversaker från 1400-talet och fram till i dag.

– Kunnigt och underhållande. Det var kul, säger Barbro Gramén.

Utanför Vasastugan var det höstfest.

– Totalt var det cirka 130 personer på plats, säger Barbro Gramén.