Min lokala hjälte

Äntligen gyllene sommar

Gyllene Tider gör comeback efter nio års uppehåll. På senaste albumet låter bandet som de gjorde när de slog igenom – som svensk sommar.

För trummisen Micke ”Syd” Andersson har livet varit både en räkmacka och en ­”oräkmacka” under åren som gått.

För alla som var tonåringar under 80-talet är Gyllene Tider för evigt förknippade med sommar och skimrande tonårskärlek. Nu är de tillbaka, efter ett nio års långt uppe­håll, med nya skivan ”Dags att tänka på refrängen” och en turné.

– När vi gick in studion och skulle börja repa hade vi inte setts på fem år och det var som att tiden stått stilla. Det kändes som en välsignelse att det gick så bra, säger Enskedebon Micke ”Syd” Andersson.

Han säger att bandet redan från början bestämde sig för att skivan skulle ha en sommarkänsla.

– Det svenskar vill ha är sommar, vilket inte är så svårt att förstå, det är svinkallt här större del­en av året. Den här skivan låter precis som vi gjorde när vi slog igenom. Per hade oss i åtanke när han skrev låtarna. Men det är svenska publikens förtjänst att vi gör det här – de vill ha sommar och vi ger dem sommar. Det är en himla kick att stå på scen och se hur vi sprider glädje och leenden, säger Micke.

Micke Syd är den i bandet som kört vidare med låtar från Gyllene Tider-eran. Tillsammans med Tommy Ekman från Freestyle har han kört en föreställning med gamla låtar som de turnerat med. Att stå som frontfigur i stället för att sitta bakom trummorna var en ny erfarenhet.

Men han har också ett vanligt som är långt ifrån livet som pop­idol. I gryningen tar han på sig sitt orange ställ och så kör han lastbil och plockar upp stora säckar med byggavfall.

– Det kan vara skönt att ha någonting annat att gå till. Stockholm är fantastiskt vackert klockan 6 på morgonen, säger han.

Han är även aktiv inom crossfit, en träningsform som han började med efter att ha varit med i tv-programmet ”Du är vad du äter”.

– Jag var lite stor kan man säga. Förtäckt ”vill du vara med i programmet för att du är lite fet”. För mig var det bra att vara så offentlig, det satte lite press på mig.

Han blev så taggad att han startade ett eget crossfitgym där han är instruktör. Träningen har hjälpt honom att hantera livet bättre.

– Att slå igenom som ung och bli popidol är jävligt abstrakt. Du är fortfarande ett barn på sätt och vis. Att sluta med det i unga år är ungefär samma sak som för en idrottsman som får sluta i förtid. Det är en stor del av din identitet.

När Micke var i 35-årsåldern nådde han ett stadium när han kände att han var tvungen att ta itu med sig själv.

– Livet är både räkmacka och oräkmacka. Efter att jag var 35 och det hade hänt en massa saker bestämde jag mig att börja en resa i mig själv.

Micke letade bland olika alternativmedicinformer och hittade då en energiterapiform som har hjälpt honom att hitta sig själv på ett helt nytt sätt.

– Många är rädda för att det ska göra ont om man börjar gå för mycket inåt. Men jag är inte rädd för vad som finns inne i oss.

Micke ”Syd” Andersson drar på turné med Gyllene Tider. ”För mig är det som att cirkeln sluts. Mina barn är lika gamla som när vi slog igenom, och nu följer min yngste med och ska sälja t-shirts på turnén.”

Gyllene tider är tillbaka: Anders Herrlin, Mats ”MP” Persson, Per Gessle, Micke ”Syd” Andersson och Göran Fritzon.

Fakta

Micke ”Syd”

Namn: Micke ”Syd” Andersson.

Ålder: 52.

Bor: Tallkrogen.

Familj: Fru och tre barn.

Aktuell: Som trummis i återförenade Gyllene Tider.

Fakta

Gyllene Tider återförenas – igen

Gyllene Tider bildades 1977 och var aktiva fram till 1985. ”Sommartider”, ”Gå & fiska” och ”Flickor­na på TV2” är några av de mest kända låtarna.

Under åren har de varit tillfälligt återförenade ett par gånger: 1995–1996, 2004, 2010 och nu, 2013. ”Vi hade nog inte haft samma effekt om vi kört på hela tiden. Nu blir det i stället en enorm kick”, säger Micke Syd.

Just nu är bandet på turné och den 27 juli spelar de på Tele2 Arena i Stockholm.