Äpplen blir trendig dryck

Mustandet innebär en hel del fysiskt arbete. ”Jag slipper köpa gymkort”, säger Line Borgö, en av de fyra entusiaster bakom det nya äppelmusteriet Roslagens Musteri, som öppnar nu på lördag.
Mustandet innebär en hel del fysiskt arbete. ”Jag slipper köpa gymkort”, säger Line Borgö, en av de fyra entusiaster bakom det nya äppelmusteriet Roslagens Musteri, som öppnar nu på lördag.
Äpplena mals pressas och pastöriseras till färsk must.  En halvtimme tar det från äpple till färdig must förpackad i flaskor eller i bag in box.
Äpplena mals pressas och pastöriseras till färsk must. En halvtimme tar det från äpple till färdig must förpackad i flaskor eller i bag in box.
Smuligt, krispigt, Belle de Boskoop och Cox Orange. Aldrig har vi brytt oss så mycket om äpplen.

På Roslagens Musteri vill man ge äpplet den uppmärksamhet det förtjänar.

På lördag slår de upp portarna för Roslagens första äppelmusteri.

Musten är den nya stjärnan på mat- och dryckhimlen. Finkrogar matchar sina menyer med olika mustsorter och varje år vallfärdar hundratusentals svenskar till musterier för att få ströva i äppelträdgårdar och sippa på färskpressad äppelsaft.

Trenden grundar sig i ett ökat intresse för närodlat och en kritik mot e-nummer, tror Line Borgö som varit med och startat musteriet.

– Fler vill ta vara på det som finns i deras närhet. Att köpa söta safter med mängder av tillsatser är liksom inte lika lockande längre, säger hon.

Hon står bredbent i en lokal i Åkersberga och skyfflar äpplen i en stor, vibrerande tratt. Luften är tjock av sötsyrlig äppeldoft och den kromfärgade maskinen ger ifrån sig ansträngda ljud.

Från en liten kran sipprar den skummande äppelsaften ned i en balja.

– Den är som bäst när den är helt färsk, säger Line Borgö och fyller upp två glas med grumlig dricka.

Musteribranschen har aldrig varit större, i Sveriges Pomologiska förening finns hela 31 registrerade musterier och nyligen slogs larm om att de svenska äppelodlarna är för få för att täcka efterfrågan på alla musterier.

Line Borgö är en av dem som under sommaren byter skrivbordsjobbet mot äppelskyffeln.

På söndag slår nämligen hon och maken Sebastian tillsammans med grannarna Jörgen Neckman och Ingrid Sundström upp portarna för Roslagens första äppelmusteri.

– Vi upptäckte hur många äppelträd i vårt villaområde som bara stod och fällde frukt. De flesta orkar göra en eller två pajer, men till slut blir all den där frukten en börda. En dag när vi stod och pratade över staketet bestämde vi oss för att göra något åt det, säger Line Borgö.

Under resten av sommaren och hösten kommer Roslagenbor kunna lämna in sina hemodlade äpplen i musteriets lokaler på Stationsvägen i Åkersberga. På en halvtimme mals, pressas, pastöriseras och förpackas äppelmusten i flaska eller bag in box.

– Tanken är att man ska kunna sticka förbi efter jobbet, ta en fika och sedan lämna med några flaskor must i handen. Man behöver inte ha med sig en busslast med äpplen, det räcker med några kassar, säger Jörgen Neckman.

Och i princip går allt att musta, menar han. Graden av sötma i äpplena gör att mustens karaktär kan variera från krispigt torrt till sockrigt sött.

– Ingen must blir den andra lik, det är det som är så kul. Man kan till och med slänga i lite päron ­eller jordgubbar, säger han.

Har ni förstått hur trendigt det här är?

– Ja, jo, vi har väl insett det nu. Jag antar att vi får omfamna det, säger Jörgen Neckman.

Man behöver inte ha med sig en busslast med äpplen, det räcker med några kassar.Jörgen Neckman

Fakta

Så gör du din egen äppelmustdrink

4 cl mörk rom

2 cl vaniljvodka

2 cl äppelsirap

1 cl citronjuice

5 cl äppelmust

15 cl fruktsoda

Iskuber

Fyll ett högt glas till hälften med is.

Skaka alla ingredienser utom fruktsoda med is i en shaker.

Sila upp drinken i glaset och fyll upp med fruktsoda. Garnera med cocktailpinne och en äppelskiva.

Alkoholfri äppelbål:

1 liter äppelmust

1 kanelstång

1 dl frysta bär, till exempel havtorn, gojibär, blåbär eller björnbär.

Frys isbitar med bär.

Värm musten i en kastrull tillsammans med kanelstången.

Låt musten svalna, blanda i isen, klart!

Källa: The Cat Bar, ICA