Arja vill göra som Madonna

Arja Saijonmaa har inga planer på att dra sig tillbaka. Åka till Paris eller dansa magdans passar enligt henne själv bättre.
Arja Saijonmaa har inga planer på att dra sig tillbaka. Åka till Paris eller dansa magdans passar enligt henne själv bättre.
När Arja Saijonmaa planerade sin föreställning var Madonna förebilden.

Med filmer, bilder, sång och musik har hon skapat en show som ska tilltala alla sinnen.

– Jag var till och med i kontakt med Jonas Åkerlund, säger hon.

För ett par år sedan kom Arja Saijonmaas självbiografi, ”En ung naken kvinna – mötet med Mikis”.

I den skildrar hon hur hon på 70-talet plötsligt befann sig på turné med den grekiska världsstjärnan Mikis Theodorakis.

Med boken som grund har Arja Saijonmaa skapat en föreställning i Riksteaterns regi. Publiken bjuds förstås på en hel del sånger signerade Theodorakis, men även annat.

– Gemensamt för alla sånger är att de har innehåll. Det behöver inte alltid betyda att de är politiska, men det är sånger som på olika sätt berör livet, säger hon.

Förutom sång, musik och dans visas filmer och foton på en stor skärm. Arja Saijonmaa säger att hon ville skapa en multimedia­föreställning à la Madonna.

– Jag var till och med i kontakt med Jonas Åkerlund. Han tyckte att det lät intressant, men hade tyvärr inte tid. Jag fick göra jobbet själv, så nu är det Riksteaterversionen av en Madonnakonsert, säger Arja Saijonmaa och skrattar.

Föreställningen turnerar just nu i landet, men i april kommer den till Stockholm och Södra teatern.

Det är samma teater som Arja Saijonmaa först kom till för 40 år sedan.

– Nu när jag återvänder till Riksteatern knyter jag ihop säcken. Och jag har fått sådan kraft av att arbeta med teater igen! Det är fantastiskt roligt.

Mikis Theodorakis själv har hunnit fylla 87 år, men är fortfarande engagerad i politiken i Grekland. Nyligen läste han Arja Saijonmaas bok – som översatts till grekiska – och enligt författarinnan älskade han den.

– Han skrev världens vackraste brev efter att han hade läst den.

Hade det varit jobbigt om han inte hade tyckt om den?

– Nej. För boken handlar om mitt liv och mina upplevelser av den tiden, inte hans.

Arja Saijonmaa kan se tillbaka på ett musikliv som sträcker sig över mer än fyra decennier. Hon har gjort allt från konserter och kabaréer till krogshower och musikaler. Dessutom har det blivit en del skådespeleri, senast i den svarta humorserien ”Allt faller” på TV4. I den övertalas Arja Saijonmaa, som mer eller mindre spelar sig själv, att sjunga ”Jag vill tacka livet” för att hylla den hårdhudade managern Marie Göranzon. Texten ändras till ”Jag vill tacka Tussan”.

– Jag har inte sett serien. Var den rolig? Det var en kul grej att skoja med ”Jag vill tacka livet”. Den har varit lite av en helig ko och jag har aldrig skojat med den tidigare, men nu är det också gjort.

Hur hamnade du i serien?

– Henrik Schyffert ringde mig. Han och Gardell och Rheborg ville absolut ha med mig, inget annat dög!

Arja Saijonmaa har fyllt 68 år. Men några pensionsplaner har hon inte.

– Jag vet inte vad jag ska hitta på efter den här föreställningen. Kanske ta ett sabbatsår i Paris, sedan gör jag något annat. Dansar magdans kanske?

Fakta

Öppet brev om grekiska lån

Mikis Theodorakis är en grekisk kompositör och politiker.

Under slutet av 1960-talet och början av 1970-talet fängslades han flera gånger av militärjuntan i Grekland.

Mikis Theodorakis är fortfarande politiskt aktiv. På sin hemsida publicerade han 2011 ett brev till Arja Saijonmaa där han ber henne framföra grekernas missnöje med finska regeringen efter dess ekonomiska krav för europeiska lån till Grekland.

Fakta

Slog igenom i Sverige på 70-talet

Namn: Arja Saijonmaa.

Ålder: 68 år.

Bor: Östermalm, Helsingfors och Paris.

Karriär i korthet: Har deltagit i finska och svenska melodifestivalen, turnerat med Mikis Theodorakis, gjort skivor på finska, svenska och franska, skådespelat, skrivit en bok om bastutraditionen och varit med i ”Let’s dance” och ”Stjärnorna på slottet”.

Aktuell: Med föreställningen ”Den hemliga stranden” med Riksteatern. Föreställningen ­turnerar just nu i Sverige och kommer till Södra teatern den 22 och 23 april.