Arkan gör spikrak kometkarriär

Två priser på Bok- och biblioteksmässan, filminspelning och en ny bok nästa år.

Karriären går lysande för nyblivne Botkyrkabon Arkan Asaad.

Författaren, journalisten och föredragshållaren Arkan Asaad hyllades på Bok- och biblioteksmässan i Göteborg med både Sveriges Radios novellpris och Klas de Vylders stipendium.

– Det kändes definitivt som att det här var min dag. Men det är också resultatet av flera års slit, långa nätter och en inställning att aldrig ge upp, säger 31-åringen.

Klas de Vylders stipendium på 50 000 kronor går till att främja författare med utländsk bakgrund som är på väg framåt. Tjugo minuter efter att han tagit emot det stipendiet var det dags för Arkan att ta emot Sveriges Radios novellpris på en annan scen. Priset, som är framröstat av lyssnarna, får han för novellen ”Gift mot sin vilja” som handlar om en ung man som läser ett avslag på hans jämnåriga kusins ansökan om uppehållstillstånd. Migrationsverket har fått veta att äktenskapet mellan kusinerna inte skett av fri vilja.

Tvångsäktenskap är något Arkan Asaad själv har erfarenhet av. När han var 19 år blev han bortgift av sin far. Detta ämne tog också hans debutroman ”Stjärnlösa nätter” upp. Romanen ska nu bli film. Arkan har skrivit ett manus baserat på boken och kommer att vara med som exekutiv producent vid inspelningarna som börjar nästa år.

– Mycket är självupplevt. Jag vill att det ska bli autentiskt, säger Arkan som också gått på Stockholms filmskola.

Det är inte bara karriärmässigt som Arkan Asaad är belåten. Han är också nöjd med sin nya hemort Kyrkbyn vid Botkyrka kyrka. Hit flyttade han förra året efter att tidigare ha bott i Bromma och vid Gullmarsplan.

– Jag bor i ett fint område dit folk brukar gå när de ska promenera. Jag kände att jag behövde komma närmre naturen och det hittade jag här.

Härifrån har han inte långt till arbetsplatsen i Alby, där han jobbar på Subtopias Klump i Alby.

– Här finns mycket folk på uppgång. Det är allt ifrån filmare, cirkusartister, entreprenörer, hantverkare och människor med affärstänk. Det är en väldigt inspirerande miljö.