Min lokala hjälte

Arte möter Alinge i ny film

Fullerstabon Pehr Arte och hans kollega Henrik Lörstad är snart klara med ett dokumentärt porträtt över radio­legendaren Kjell Alinge.

2013 sänds den på K-Special i SVT.

I första scenen i den pilotversion som visades inför publik på Bonniers konsthall i början av november syns hur regissören Pehr Arte åker hiss upp till radiolegendaren. Dörren öppnas av en grinig Kjell Alinge.

– Inte den bästa av dagar, nästan den sämsta, säger Kjell Alinge när han möter filmkameran.

– Helgen är nästan borta och jag har knapp ätit ett skit.

Kjell Alinge har kallats en rebell inom radiovärlden.

Hans program, till exempel ”Hemma hos” som sändes på 1970-talet och musikprogrammet ”Eldorado”, skapade enligt samstämmiga kritiker Sveriges populäraste och mest omtalade radioshower.

Senare utgåvor i form av cd-boxar med material från den tiden – hyllas för sitt innehåll.

– Det Kjell Alinge gjorde var helt skruvat, det blev som i Monty Python fast i radion. Det var verkligen helt utflippade grejer, nya för sin tid. Att lyssna på hans sätt att associera mellan helt olika saker är som att åka berg- och dalbana. Men det är samtidigt behagligt i både högt och lågt, Pehr Arte, regissör och Fullerstabo.

Men att göra en dokumentär om Kjell Alinge krävde en insats.

– Han är inte alldeles enkel, han är en sån som säger precis som han tycker till folk. Han kan såga en idé rakt av och vara lite svår. Men han har betytt oerhört mycket för väldigt många. Hassan-gänget har till exempel hämtat mycket från hans radioprogram, säger Pehr Arte.

Pehr Arte, känd för sitt dokumentärporträtt över regissören Roy Andersson, har tillsammans med Henrik Lörstad sjösatt ett filmprojekt de själva kallar ”en slags dokumentär”.

I den pilotversion som visats klipps det friskt och lite galet, gamla filmsnuttar varvas med nya tillsammans med ljud från de kända radioprogrammen, samtidigt som intervjun med Kjell Alinge fortgår.

När filmen är klar är den cirka en timme lång, och SVT är med och producerar.

– K-Special kommer att visa filmen nästa år, min förhoppning är att det blir till Kjells 70-årsdag i augusti, berättar Pehr Arte.