Audition för unga till föreställning i Sollentuna

Äga rum, Teater
"Äga rum" våren 2018. Nu är det dags för "Spår", del två i trilogin på Teater norra.
Förra våren gjorde ”Äga rum” succé i Sollentuna.
Nu är det dags för uppföljaren ”Spår” och Teater norra söker åtta ungdomar, fyra killar och fyra tjejer, till föreställningen.
Den 24 februari är det audition på Arena Satelliten.

– Vi kommer att ha två etablerade skådespelare men också åtta unga som kanske inte har spelat teater tidigare. När vi har audition väljer vi de som har en fallenhet för gestaltning, och så vill vi ha en bra mix, säger Sollentunabon Karin Bjurström som står för regin och även är konstnärlig ledare för Teater norra.

Karin Bjurström

Karin Bjurström haar skrivit och ska regissera ”Spår”. Foto: Håkan Larsson

Alla intresserade killar och tjejer mellan 17 och 22 år är välkomna till audition som består av improvisationsövningar, en kort monolog och en kort intervju. Den äger rum den 24 februari, klockan 11–15, i Arena Satelliten. På Teater norras hemsida finns mer information och där kan man anmäla sig till audition och även ladda hem monolog.

”De var fantastiskt bra”

– I ”Äga Rum” blandade vi också amatörer och professionella skådespelare. Då var det bara tjejer och hälften av dem gestaltade killar, men många i publiken fattade inte att de var tjejer. De var fantastiskt bra. Ungdomar är så otroligt öppna och inspirerande att arbeta med, säger Karin Bjurström.

Äga rum, teater

”Äga rum” gjorde succé våren i fjol. Foto: Hermine Werner

”Äga rum” var första delen, och ”Spår” är den andra, i en trilogi som heter ”Territorium” där varje del utgår från en del av FN:s barnkonvention.

”Spår” utspelar sig på ett ungdomshem

”Spår” tar avstamp i artikel 6 – varje barn har rätt till liv och att utvecklas – och utspelar sig på ett ungdomshem någonstans i Sverige med åtta ungdomar och två vårdare.

Karin Bjurström

Karin Bjurström under arbetet med ”Äga rum” som spelades våren 2018. Foto: Hermine Werner

– Vi har haft en referensgrupp med ungdomar som har pratat om vad de skulle vilja berätta för en publik. Vi spånade, och sedan skrev jag pjäsen där vi undersöker den unga människans tillvaro och ibland tuffa livsvillkor, säger Karin Bjurström.

Tredje delen planeras till 2020

”Äga rum” fick väldigt fina recensioner förra våren och många skolor kom och tittade. Karin Bjurström hoppas att många av eleverna väljer att komma på audition för den nya produktionen.

”Spår” kommer att ha premiär i Arena Satelliten den 19 september.

Del tre i trilogin har ännu ingen titel, men den planeras att spelas 2020.