Min lokala hjälte

Avig och rät för fred i världen

Synliga Container och Auro ser sig som gatukonstnärer. Det de gör har en högre mening, berättar de.
Synliga Container och Auro ser sig som gatukonstnärer. Det de gör har en högre mening, berättar de.
Går det att sticka sig till en fredligare värld?

Den frågan ställer ­Cirkus Cirkör i samband med Sverigepremiär­en för föreställningen ­”Knitting Peace”.

Föreställningen har dragit till sig uppmärksamhet från Stockholms gerillastickare.

Cirkus Cirkör inledde i slutet av januari en två år lång turné med en föreställning i Marseille, Europas kulturhuvudstad 2013. På fredag har föreställningen ”Knitting Peace” Sverigepremiär i Cirkushallen i Alby. Föreställningen utspelar sig i ett scenrum fullt av garn, trassel, linor och trådar. I samband med turnén samlar Cirkus Cirkör in stickning och virkning som de hoppas ska räcka ett varv runt jorden.

– Vi har redan fått in en massa. Det fyller nog ett litet rum. Vi gick ut i tidningen Hemslöjd i somras med ett upprop. Sedan har det spridit sig. Vi börjar få från andra delar av världen också, säger Mette Klouman på Cirkus Cirkör.

Nu har de fått stöd från ett nytt håll. Föreställningen har lockat till sig så kallade gerillastickare – personer som klär lyktstolpar, räcken, statyer och annat med virkning och stickning.

Lokaltidningen Mitt i träffade två personer som kommer att bege sig till Alby i samband med utställningen. Där kommer de att klä diverse ting. Men de går under alias, Auro och Synliga Container, och vill inte visa sina ansikten eftersom det de gör är illegalt och kan bedömas som skadegörelse.

– Jag tror inte att polisen bryr sig så mycket här i Sverige, men det finns andra länder där de är hårdare mot detta, till exempel Thailand och Spanien, säger Auro.

De ser på sin stickning som konst. Synliga Container vill se en snällare miljö. Auro är förtjust i överraskningsmomentet som finns i när någon på gatan ser något oväntat som är instickat.

Går det att sticka till fred?

– Det vore lite förmätet av oss att säga, och så blir det inte fred i världen. Det är en strävan, säger de.

– Viktigast är att Knitting Peace väcker frågor och tankar hos besökarna, säger Auro.