Avskalat när Taube kommer till stan

Taube och Nordahl.
Sven-Bertil Taube återvänder till Dramaten.
Sven Bertil Taube är tillbaka på ­Dramaten. Med endast Peter ­Nordahl som sällskap på scen gör de en ­naken hyllning till Taubes vänner och familj med plats för en del plötsliga infall.

En liten scen, en flygel och så Sven-Bertil Taube. Nu är han tillbaka, Sveriges största vissångare och crooner, på ­Dramatens scen för att runda av den konsertserie som kallas Hommage, en hyllning till sångarens vänner och ­familj.

Tar ut svängarna

Den här gången är det ännu mer avskalat. Peter Nordahl på flygel är vissångarens enda sällskap på scen och pianisten, som också arrangerat och valt ut vilka låtar som framförs tillsammans med Taube, menar att formatet ger stor plats för sångaren att ta ut svängarna ordentligt.

– Till skillnad mot en hel orkester, som vi tidigare använt, så kan ju en ensam flygel lättare anpassa sig efter sångarens infall.

Samtidigt berättar Nordahl om Taubes extrema noggrannhet när han ­repeterar: Varje ord läggs på rätt plats.

Finns det då tillfällen för spontanitet?

– Ja, varje kväll låter annorlunda, och särskilt historierna han berättar mellan, om sin vän Olle Adolphson till ­exempel eller berättelser om sin familj. De är så bra att jag aldrig tröttnar.

Evert utan pompa

Peter Norddahl ligger också bakom de orkestrala arrangemangen och låturvalet på Sven-Bertil Taubes comebackplattor Hommage och Hommage volym 2 och berättar att han och Taube­ kommer att framföra en del nytt material också, inte nyskrivet men sådant som inte varit med på Hommageplattorna.

– Det blir lite Evert Taube också, fast jag har tvingat Sven-Bertil att tänka om så det inte blir pompigt och tralligt, säger Peter.

Estradören Taube har ett eget förflutet på Dramaten. På 60-talet gjorde han över 30 roller på nationalscenen, innan han flyttade till London, där han i princip bott sedan dess.

Taube på Dramaten har premiär lördag 21 januari.

Få stenkoll på helgen: Prenumerera på Mitt i Stockholms och Allt om Stockholms gemensamma nyhetsbrev Fredagspepp!