Min lokala hjälte

Bäddar inte in barnen i lycka

Det är en barnbok som skiljer sig från många.

Där finns fantasiland med hjälpsamma djur.

Men i Grödingebon Isse Magnusson Österlunds debut finns också alkoholmissbruk och misshandel.

Livet förändras när Janes mamma börjar missbruka alkohol och får en pojkvän som till en början verkar snäll, men som snart förändras. Även han är missbrukare.

– ”I Itchiban är jag en prinsessa” är tillägnad en flicka, i dag vuxen, som funnits i min närhet. Det var så här jag upplevde att hon hade det, säger Isse Magnusson Österlund.

När tillvaron är hemsk förflyttar sig Jane till det evigt soliga fantasilandet Itchiban tillsammans med leoparden Pincha. Där är hon prinsessa med uppgift att skicka ut hjälpande leoparder till barn som far illa. Genom magiska ägg ser leoparderna vilket barn på jorden de ska hjälpa. Andra djur har andra uppgifter. I Itchiban hjälper elefanterna barn som är sjuka.

Isse hoppas att boken ska hjälpa barn att förstå varför en del barn ”stänger av” och blir svåra att nå.

– Jag tycker nog att barn i lågstadiet ska läsa den tillsammans med en vuxen. Boken väcker mycket frågor. Speciellt hos barn som inte har en aning om att det ens finns saker som missbruk. De träffar sina kompisar i skolan och någon kanske är lite udda eller inte har hela och rena kläder.

Bokens målgrupp är barn i låg- och mellanstadiet, men Isse berättar att det finns både yngre och vuxna som har läst boken.

– Många barn jag talat med tycker att de fått fundera lite över sina kompisar runt omkring, om det är någon som mår dåligt. Jag tror boken ökar förståelsen för att alla inte har det likadant.

Du är inte rädd att det mörka i boken ska göra det svårt att nå barn?

– ­Nej, den är inte skriven som en mörk bok. Och jag vet inget barn som blivit rädd av den. De känner empati för Jane och hennes situation. I slutet börjar saker lösa sig.

Har någon kritiserat dig för boken?

– Nej, och jag väntar fortfarande på att få första smockan. Boken kan kanske vara lite provocerande för många vuxna som vill bädda in barn i en värld av total lycka, och som inte tycker att deras barn ska få veta att alla barn inte är lyckliga.

Isse Magnusson Österlunds debutbok handlar om Jane som flyr från sin kalla verklighet till ett fantasiland där hon tillsammans med Leoparden Pincha hjälper barn som far illa.

Fakta

Lärare i textil och yoga

Namn: Isse Magnusson Österlund.

Bor: Sibble, Grödinge.

Yrke: Textillärare, yogalärare och författare.

Aktuell: Med boken ”I Itchiban är jag en prinsessa”.