”Baka tillsammans och njut”

Snygg kanel som doftar gott.
Snygg kanel som doftar gott.
Lise Nelzén bakar lussebullar.
Lise Nelzén bakar lussebullar.
För många är en hem­bakad lussebulle och pepparkaka lika viktig som att tända ljus nummer ett på första advent.

Lise Nelzen på Hökeriet tipsar om att släppa in barnen och släppa kraven när det ska adventsbakas.

– Det här är kära minnen, det här säger Lise Nelzén och plockar bland sina pepparkaksformar. Här finns ärvda från farmor och formar som döttrarna har gjort i slöjden. Klassiska gubbar och gummor blandas med elefanter, svampar och giraffer.

– Favoriten är tuppen och grisen.

Lise Nelzén driver caféet och handelsboden Hökeriet på Granby gård i Lindholmen. I år kommer hon att ha julbord där gårdens kött serveras. Men självklart kommer de urgamla bakverken lussebullar och pepparkakor ha sin plats i den gamla förrådslokalen från 1800-talet som gjorts om till ett ljust café.

I köket har Lise dragit igång det första adventsbaket. Här blandas doften av nygräddad pepparkaka med den lena doften av risgrynsgröt som puttrar på spisen.

För Lise är det viktiga att inte vara så prestationsinriktad när man bakar. Ju mer man håller på, desto bättre blir resultatet.

– Det ska vara lustfyllt!

Julbaket handlar dessutom om något mer än perfekta lussebullar och pepparkakor.

– Det är samvaron i köket som är det viktiga. Släpp in barnen.

Men fritt från mystik ska det inte vara. Hon börjar berätta om sitt recept på pepparkaksdeg men hejdar sig.

– Har du tänkt på att många som har ett bra recept håller det hemlig?

Lussebullar bakas såklart också hos Lise inför första advent. Hon rullar rara gula lussekatter. Russinen väljer hon att ha i degen – för att få den riktigt saftig.

Kesella och ägg ger också en maximalt saftig bulle, tycker hon.

På Granby gård har många jular firats – ända från vikingatiden

– Man ska tänka på att vår jul inte enbart är kristen. Man behövde något som lyste upp när det var som allra mörkast, säger Lise.

I en hage på gården ligger den imponerande tio kvadratmeter stora granbyhällen, en runristning på häll från 1000-talet.

Runristaren Visäte som ristade den imponerande tio kvadratmeter stora granbyhällen som finns utanför Hökeriet var kristen. Men hans jular liknade inte våra. Sannolikt fick han inga presenter. Knappast njöt han heller av grandoften inne, eftersom julgran är ett sent påfund. Julkryddor som kanel, kardemumma och nejlika är det däremot inte helt otroligt att han fått smaka av någon som varit på långväga handelsresa.

För Lise Nelzén handlar årets första julbak om att återupptäcka en grupp av dofter som kommer tillbaka varje år – granris, nejlikor, tjära, saffran och kanel. Första bettet på årets första pepparkaka är en resa rakt in i barndomen.

– Man blir som ett barn igen.

Lise Nelzén som driver caféet och handelsboden Hökeriet tipsar om hur man får julstämning.

Pepparkakor – vackra och goda.

Fakta

Bakverk med gamla anor

I Tyskland bakade man saffransbröd under 1600-talet. Tanken var att skrämma bort den ljusskygge djävulen med den gula saffransfärgen. Lussekatter har i Västsverige förr även kallats dövels- och dyvelkatter, där ”dövel” ursprungligen betyder djävul

Från 1300-talet finns inköpslistor nedtecknade som tyder på att pepparkaksbak var på gång. Pepparns introduktion är långt efter pepparkakan, hur kakan fått detta namn är lite av ett mysterium. Källa: annas.se, Wikipedia