Bakom den fina fasaden

”Många har en bild av hur en god mor ska vara. Och det är så mycket, att alltid vara snäll, vän och omhändertagande. Jag kan känna själv att det är lite stressande”, säger Moa Herngren.
”Många har en bild av hur en god mor ska vara. Och det är så mycket, att alltid vara snäll, vän och omhändertagande. Jag kan känna själv att det är lite stressande”, säger Moa Herngren.
Utåt sett är allt perfekt i Moa Herngrens nya roman.

Men den lyckade trebarnsmamman och familjeterapeuten Cecilia håller på att gå sönder av att ständigt vara till lags. Den nedtryckta ilskan pyser ut på det ­fulaste vis.

Innan hon leende bjuder sin man frukost på sängen har hon lagt en spottloska och en dammråtta på smörgåsen. Hon stjäl saker från sin kollega och planterar sedan misstanken om att det är kollegan som börjar bli dement när hon undrar över stölderna. Hon förför en patient och trampar sönder sin sons älsklingsleksak.

Romankaraktären Cecilias alltmer urspårade sätt att hantera sin undertryckta ilska kan verka extrem. Samtidigt är det nog många kvinnor mitt i livet som kan känna igen sig i hur tillvaron kan te sig när livsutrymmet krymper och det inte finns plats för de egna behoven. Hur fina ambitionerna om jämställdhet än var från början.

– När jag försökte skapa Cecilia använde jag mig av ett drag jag själv kan relatera till och drog det till sin spets. Den traditionella kvinnorollen som många av oss desperat försöker skaka av oss men som ändå sitter kvar. Man försöker helt enkelt vara omgivningen till lags.

Balkongdörren står öppen mot Rålambshovsparkens grönska och lägenheten är trivsam och ljus. Men långt ifrån så neurotiskt välstädad som Cecilias. Här bor fem personer i en styvfamilj som Moa Herngren och hennes sambo fogat samman sedan tre år. Det är Moa och hennes tonårsson och så Tomas med två flickor på sex och nio år.

Här är det full snurr på morgnarna, men själv går hon upp ­tidigt för att skriva eller ta en löprunda. Den första roman hon skrev kom till enbart under de där morgonpassen, men hon har strävat efter att få mer sammanhållen tid för sitt skrivande. När den här artikeln publiceras befinner hon sig i Bonniers skrivarstuga på Gotland för att arbeta på en ungdomsroman och det som ska bli hennes fjärde vuxenbok. På ett helt annat sätt än Cecilia har hon inrättat sin tillvaro efter egna önskemål.

Cecilia har å sin sida låtit sig dra in i ett mönster där hon ensam drar hela familjelasset.

– Jag har fått kritik för att äktenskapet skildras ojämlikt. Men våra relationer är inte alltid som vi skulle önska. Man träffas och blir kär. Sedan börjar man anpassa sig till varandra och man vet inte alltid varför man gör det man gör. Jag försöker skildra ett förhållande där de gemensamt skapat en förtryckande och ojämlik vardag som nog inte är helt ovanlig.

Man skulle vilja tro att en person som arbetar med det mänskliga psyket skulle ha bättre koll på läget än den destruktiva Cecilia.

– Jag rådfrågade en terapeut som jag känner under researchen. Jag ville veta om det jag skrivit skulle kunna hända i verkligheten. Men det fanns inget som hon inte hade stött på under sina år som terapeut, säger Moa Herngren och ler.

Fakta

Bytte soffhäng mot maratonlöpning

Namn: Moa Herngren.

Ålder: 43 år.

Familj: Gifter sig i juni med sambon Tomas Cardell. Sonen Max, 16 år. Tomas barn Leja, 6 år, Nelly, 9 år och Wille, 21 år.

Bor: Lägenhet vid Rålambshovsparken.

Aktuell: Med romanen ”Jag skulle aldrig ljuga för dig”.

Favoritlöprunda: Kungsholmen runt. Håller på att komma igen efter en knäskada.

Gör: Författare, frilansjournalist och programutvecklare. Skriver krönikor i Runner’s World.

Också känd för: Att för fyra år sedan ha gjort en livsstilssaltomortal då hon gick från soffpotatis till maratonlöpare och tuffa pass med Nordic Military Training. Och ja, hon är syster till Måns och Felix Herngren.