Barnakuten som har svaren

Ralf, nio månader, och mamma Erica Hagström gillar att gå på teater ihop.
Ralf, nio månader, och mamma Erica Hagström gillar att gå på teater ihop.
Det jollras, ammas och skrattas. ”Barnakuten” på teater Bristol luftar tabun på ämnet föräldraskap.

– Det känns som alla känner igen sig, säger Erica Hagström, mammaledig med Ralf, nio månader.

Innan föreställningen börjar får den som vill skriva frågor på blåa lappar och lägga i en låda. ”Hur gör man när man får goda råd om barnuppfostran från andra, och om de goda råden är från svärmor?” står det på en lapp.

”Hur får man sin partner att hjälpa till mer hemma, utan att låta anklagande?” är ett annat exempel.

Frågorna får liv av skådespelare som gestaltar dilemmat på improvisation. Inga Onn spelar trötta mamma Maja, projektledare för Familjen AB. Hon städar, diskar, hämtar, lämnar och suckar åt sin man Lasse som tycks strunta i vardagsbestyren. Psykoterapeuten Francine Finer bryter in och ställer frågor: ”Maja, hur känns det när det är stökigt hemma?”, ”Lasse, hur har dina känslor för Maja förändrats sedan ert barn kom?”.

I publiken nickas det och hummas. Många igenkännande skratt slipper ur mammorna som försetts med kaffekoppar och kakor.

– Det klart man har många frågor som förälder. Men främst är det roligt att hitta på något ”kulturigt” utan att behöva åka så långt hemifrån, säger Erica Hagström som besöker Bristol med sonen Ralf, nio månader.

Så när som på lite joller, och en och annan tultande utflykt på scengolvet, är det sällsynt lugnt i den yngre publikskaran. Det är bra tajming förstås, mitt på dagen efter mat och sömn.

Men Erica Hagström tror att det finns fler förklaringar.

– Barn har mycket bättre koncentrationsförmåga än vad man kan tro. Och Ralf tycker det är kul att titta på när det händer saker med mycket färger också.

Barnakuten är en vidareutveckling på uppskattade Psykakuten, som spelades på Stockholms stadsteater för ett par år sedan. Även där blev publikens frågor improvisationsteater.

Men Barnakuten får också föräldrar att mötas i stället för att sitta hemma och googla efter svar på frågor om vad som är rätt och fel när det gäller barn, relationer och föräldraskap, menar regissören Paula McManus som kläckt idén. På premiären kom uteslutande mammor, men teatergruppen hoppas att även pappor kommer.

– Det är ett jättebra upplägg. Med samtalsterapeuten känns det på riktigt, det är inte bara blaj. Man får se saker från ett annat håll. Det känns som att alla kände igen sig, säger Erica Hagström.

Barnakuten spelas vid ytterligare två tillfällen på Teater Bristol i Sundbyberg i höst, den 22 oktober och den 26 november. Tanken är att sedan fortsätta under våren.

– Jag börjar jobba snart igen. Men jag ska absolut tipsa mammagruppen! säger Erica Hagström.

Annat kul med din bebis

Barnvagnsbio. Barntillåten film, paus för blöjbyte. ABF, Esplanaden 3C, Sundbyberg.

Barndans. Lekfull dans med sång för 2-3-åringar med föräldrar. Må Bättre, Storgatan 22 i Solna.

Power baby. Gruppträning med matta för små barn. World class, Humblegatan 22, Sundbyberg.

Barnvagnsträning. Gruppträning med puls och styrka runt Lötsjön. Arrangörer Träna med Annika och Mamma Boot camp.