Han har gjort en barnbok om Sjöstadens historia

Per Gullbrand har skrivit en barnbok som tar läsaren tillbaks till Sjöstans förflutna.
Per Gullbrand har skrivit en barnbok som tar läsaren tillbaks till Sjöstans förflutna.
Två barn reser tillbaka i tiden till när Sjöstan var en slumstad. Per Gullbrand har förverkligat en dröm – och givit ut en barnbok om Sjöstadens historia.

Per Gullbrand har bott i Hammarby Sjöstad i åtta år, och har fascinerats över områdets förflutna. Han bestämde sig för att skriva en barnbok, ”Sjöstadsbröder och Krut”, som handlar om två pojkar som får besök av en mystisk flicka. Tillsammans reser de tillbaka i tiden till när Lugnets industriområde dominerade kvarteren, ett äventyr som rymmer allt från en snäll smugglare till en dödssjuk uppfinnare.

– Jag älskar att skriva, det är det roligaste jag vet. Och Hammarby Sjöstad är en helt underbar plats att skriva om, historiskt sett. Jag blev fascinerad av hur det var att bo och leva här när det var plåtstad, säger Per Gullbrand.

Just metamorfosen hur Sjöstan gick från att vara slumområde till modern stadsdel intresserar honom.

– På ett djupare plan handlar boken om det, om hur det är att leva på samma plats men i helt olika världar.

Illustrationerna i boken är gjorda av Alex Widell, student på Konstfack. Per fick kontakt med henne genom att sätta upp lappar på konstskolan. Deras samarbete blev så pass lyckat att duon har planer för flera barnböcker. Bland annat en uppföljning på första boken om Sjöstadsbröderna.

Hur har reaktionerna varit på första boken?

– Jättepositiva. Det har gått över förväntan tycker jag. Boken finns på Adlibris och Bokus och Ica. Jag kommer nog sälja några tusen böcker i år, säger Per Gullbrand.

Men trots att boken verkar gå hem hos läsarna är bokskrivandet inget som gör honom rik.

– Jag kan absolut inte leva på detta. Jag har fortfarande en bit kvar innan jag går jämt upp med första boken. Men om några månader tror jag att jag kan investera i att göra nya böcker.

Boken har han givit ut själv, utan något större förlag i ryggen.

– Jag älskar verkligen att skriva, och är man lite entreprenörig så går det faktiskt bra att ge ut en bok.