Barnen får spela Tjechov

Midiam Sibatho, 11, från Elinsborgsskolan, spelar Dagboksanna. Pojken i vita kläder är Ahmad Albayati, som spelar Ivanov och flickan är Eija Erdal som Sasja.
Midiam Sibatho, 11, från Elinsborgsskolan, spelar Dagboksanna. Pojken i vita kläder är Ahmad Albayati, som spelar Ivanov och flickan är Eija Erdal som Sasja.
En Tjechov-klassiker låter inte som det mest barnvänliga man kan tänka sig.

Men de 11 Tenstabarn­en som just nu repar i Blå huset väjer inte för kärlek, svartsjuka och ond bråd död. På lördag är det premiär i pilparken.

Tjechovensemblen fortsätter sin tradition att spela två varianter av en och samma pjäs – en för vuxna och en för barn. Den här senvåren har de Tensta som spelplats. Där ger de Anton Tjechovs klassiker ”Ivanov” till den vuxna publiken och familjeföreställningen ”Annas dagbok” för barn från sju år.

I år har de för första gången barnskådespelare som spelar i barnversionen. 13 barn är med i ensemblen, varav 11 är från Tensta. För att hitta barnskådespelare­ gick de till Elinsborgsskolan och Enbacksskolan för att leta elever som kunde tänka sig att vara med.

– Vi fick jättefin respons. Det var betydligt lättare att hitta barnskådespelare än vuxenskådespelare från området som vågade ställa sig på scen, säger Malin Toverud, som regisserat barnföreställningen och tillsammans med barnen bearbetat manuset så det ska passa en yngre publik.

De har jobbat med originalpjäsen som grund, men hittat ett eget sätt att berätta historien.

– Barnen har frågat jättemycket om Tjechov. Det är ju spännande pjäser som rör frågor där livet, döden och kärleken står i centrum. Ivanov skjuter ju sig och jag tänkte att det var för läskigt, men det var det enda de ville prata om.

Malin Toverud säger att ensemblen tycker det är lockande att skapa intelligent barnteater som tar upp existentiella frågor och relationsproblem.

– Barn kan känna igen sig i kärlek, lycka, sorg och svartsjuka – och jag anser att det är viktigt att inte väja för dessa frågor.

Hon berättar att de har improviserat fram föreställningen.

– Barnen är jätteduktiga. De är helt öppna och har inte en massa spärrar som vuxna har utan är helt naturliga. Många har inte spelat teater alls tidigare.

Elvaåringarna Midiam Sibatho och Ahmad Albayati är två av barnen som är med. Midiam är Dagsboksanna och Ahmad spelar Ivanov. De tycker det har varit kul och lärorikt men också jobbigt att lära sig alla repliker.

– Det känns lite pirrigt nu inför premiären, säger Midiam.

Ahmads pappa är skådespelare. Han bor inte i Sverige utan jobbar som skådespelare i olika länder och har Irak som hemmabas.

– Jag vill också bli skådespelare, en del som sett mig säger att jag har min pappas spelstil. Han kanske hinner komma hit och se föreställningen, säger han.

På lördag är det premiär på utom- husscenen som byggts upp på grusplanen i pilparken utanför Tensta träff.

Ulf Pilov som regisserat vuxenföreställningen är förväntansfull. Tidigare har teatergruppen spelat i Vaxholm om somrarna, men nu har de Tensta som ny bas. De repeterar i Blå huset och har en egen liten lokal där.

– Vi hoppas på att kunna locka en ny publik. Vi framför pjäsen på mer än sex olika språk och tanken är att det ska kännas som att allt utspelar sig i Tensta, här och nu, trots att pjäsen är en rysk klassiker från 1800-talet, säger han.

Fakta

Annas dagbok och Ivanov

”Annas dagbok” är familjeföre­ställningen för barn från 7 år. Spelas 26-27 maj, samt 2-3 juni på sce­nen som byggs upp på grusplan­en vid Tensta träff. Gratis inträde.

Vuxenföreställningen ”Ivanov” av Anton Tjechov spelas 26–27 maj, samt 1–3 juni.

Föreställningarna kommer sedan att spelas i Fatbursparken på Södermalm.

För mer information: tjechovensemblen.se