Barnens egen inredare

Jeanette sitter i sin gamla men nypimpade säng med, Emma,2, och Olivia, 4. Jeanette har klätt in sängen och byggt en ny gavel.
Jeanette sitter i sin gamla men nypimpade säng med, Emma,2, och Olivia, 4. Jeanette har klätt in sängen och byggt en ny gavel.
Små fågelholkar pryder barnrummets väggar.
Små fågelholkar pryder barnrummets väggar.
Jeanettes mormors gamla byrå har fått ett nytt dörrfoder – av presentpapper.
Jeanettes mormors gamla byrå har fått ett nytt dörrfoder – av presentpapper.
Blanda nya och gamla saker.
Blanda nya och gamla saker.
Inredningstrenden har nått ända in i barnkammaren. Ingaröbon Jeanette Bauer åter- vinner och stajlar släktföremål i döttrarnas rum. Resultatet hamnar på hennes blogg.

Emma, 2 och Olivia, 4 bor i ett rum fyllt av släkthistoria. Här finns mormorsmors gamla byrå, mammas gamla säng och ett tjurhorn som suttit på morfars restaurang.

– Den röda tråden är vintagegrejor som ska bära på en historia som jag kan berätta för barnen. Om någon annan hade grejorna skulle de inte betyda något. Och barnen bryr sig inte om det är nyinköpt, eller om det är gamla möbler som man pimpat, säger Jeanette Bauer.

Men mormorsmor skulle nog inte känna igen sin byrå. Och morfar skulle bli konfunderad när han såg tjurhornet.

Byrån är ommålad i lila på insidan.

– Barnen får hjälpa till att välja färger och de gillar lila, rosa och rött.

Dörrarnas insida är klädda i papper. Även tjurhornet har fått en dräkt av dekorationspapper. Något som genomsyrar mycket av Jeanettes inredning. Tavelramarna i barnkammaren fick också ett ny look när de klätts in

– Jag samlar på papper – presentpapper och dekorationspapper. På resor köper jag papper i stället för souvenirer.

Från barnrummets byrå plockar Jeanette fram en liten lastbil som hon fick i ett kinderegg när hon var liten. Hon har också några skor som hört till en barbiedocka.

Och ovanför Emmas säng hänger mormorsmors 96 år gamla barnklänning. I stället för IKEA-boxar förvaras leksaker i gamla koffertar som står under Olivias säng.

Jeanette Bauer får utlopp för sitt pysselbehov i barnens rum. Och det gäller att passa på.

– Barnrum ska vara som en pralin – som om att komma in i en chokladfabrik, men det gäller att passa på, om några år vill de ha popaffischer på väggarna.

Hon tycker att barnrum ofta negligeras. Inte minst av butikerna.

– Det finns några få som säljer barnrumsinredning. Och det gör att många barnrum ser likadana ut.

Men även många familjer tenderar att strunta i barnrummen, tycker Jeanette.

– Många vill inte inreda rummet eftersom barnen ändå inte är där. Jag tycker man ska vända på det. Inred det så att barnen vill vara där. Så har det blivit hos oss. Och när vi har kompisar på besök vill deras barn också leka i barnrummet.

Jeanette Bauer ser sin blogg som en inspirationsbank av bilder. Och bloggen har många följare även utanför Sveriges gränser, exempelvis i USA. Hon får hela tiden förfrågningar från vänner och bekanta som vill piffa upp sina barnrum. Eftersom en blogg är tillgänglig för alla saknar Jeanette skydd för sina idéer.

– Det är svårt att veta med nätet om det surfar in idétjuvar. Vem vet, några av mina idéer kanske redan är i produktion i en fabrik i Kina.

Fakta

Målar i tusch

Namn: Jeanette Bauer.

Ålder: 36 år.

Bor: Ingarö.

Familj: Sambo, två döttrar, 2 och 4 år.

Yrke: Eventansvarig vid dataspelsföretag.

Fritidsinressen: Inredning, fotografering, målar tavlor i svart tusch.

Aktuell: Har en blogg om barnrumsinredning. Planerar en bok utifrån bildmaterialet. Adress: frokenbauer.wordpress.com.