Bathinas Askungesaga

”Jag har alltid gått min egen väg och fått höra saker längs vägen. I bland kan det såra, men jag ruskar av mig och fortsätter min väg”, säger Bathina Philipson som växte upp med åtta syskon och nu är gift med en av Sveriges rikaste män.
”Jag har alltid gått min egen väg och fått höra saker längs vägen. I bland kan det såra, men jag ruskar av mig och fortsätter min väg”, säger Bathina Philipson som växte upp med åtta syskon och nu är gift med en av Sveriges rikaste män.
Bathina Philipson växte upp med åtta syskon i Uppsala i en arabisk, muslimsk familj. I dag är hon gift med en av Sveriges rikaste män – Aje Philipson.

I programmet ”Bathinas skilda världar” bjuder hon tv-tittarna på sitt Askungeliv.

36-åriga Bathina Philipson har gjort en ovanlig livsresa. Hennes pappa är född i Palestina och mamma i Damaskus.

När Bathina var två månader gammal flydde familjen från Syrien till Sverige. Hon växte sedan upp i Uppsala tillsammans med sina åtta syskon.

– Jag är uppvuxen i en arabisk muslimsk familj, men jag har alltid älskat att vara svensk – fast med en arabisk jätteådra.

Bathina ville tidigt ut i världen och tänkte åka till USA och bli topp­advokat.

Men i stället blev det Stockholm där hon läste lite ekonomi, jobbade som säljare, makeupartist och castare på tv. Hon har också varit väderflicka på TV3.

21 år gammal träffade hon Anders ”Aje” Philipson på Riche. Aje var då 56 år, en multimiljonär som hade sex barn och två äktenskap bakom sig.

– Det var några månaders transportsträcka. Det var inte helt självklart och 35 års åldersskillnad. Jag har alltid varit den lite galna, pratiga, medan han är mer tillbaka­dragen, har pondus och integritet. Vi är så olika att det är ett skämt, men det var väl det jag drogs till. De där sidorna som man efter 14 år stör sig på som fan, säger ­Bathina med ett stort skratt.

Hur upplever du åldersskillnaden?

– Det är klart att förr eller senare spelar åldern en roll, men det får man ta då. Jag går inte och tänker på att min man är så mycket äldre, jag ser ju en människa framför mig. Men det är en utmaning i form av att vi är olika med egna viljor. Jag är en stark person och söker utmaningar, på gott och ont. Men Aje vill helst inte bli omnämnd. Det här är inte hans grej.

I förorten till Uppsala bodde hon, de åtta syskonen och föräldrarna på 120 kvadrat. Hur många kvadratmeter hennes Östermalms­våning har vet hon inte, men konstaterar att den är betydligt större på både höjden, längden och bredden.

Men Bathina gillar när det är trångt och rörelse omkring henne. Hon är van vid det och kan bli lite rastlös när det är för tyst. I dag kan hon tycka att hon hade det väldigt bra i barndomshemmet, där hon fick mycket kärlek och trygghet.

– Lyckan hänger på att ha en portion grundtrygghet.

Att hennes liv nu är ekonomiskt bättre än när hon var 15 är inget hon hymlar med.

– Men lever du i något tänker du inte på det. Du har fortfarande ungar, det är förkylningar, jobb, maten ska lagas och tvätten tvättas. Oavsett om du har det gott eller dåligt ställt, har alla sin vardag med glädje, skratt, tårar, sorg.

I nya realityserien ”Bathinas skilda världar” gör programledaren djupdykningar i integration och slår hål på fördomar.

Bland annat får tv-tittarna träffa Bathinas kompis greve Noppe Lewenhaupt och hennes muslimska moster, som skilt sig tre gånger. Mostern är som vem som helst, men har en slöja på sig, slår Bathina fast.

Hon söker hellre likheterna än olikheterna.

– Jag brukar säga att Aje och min pappa har en sak gemensamt: De är pappor till nio barn.

Så hur blev ditt liv?

– Jag har alltid sökt den trygga vägen. En lugn, trygg, stabil famn att luta mig mot. Jag har aldrig dragits till det som är ostabilt och osäkert. Jag är lite tråkig på det sättet.

Bathina med maken Aje på kungens 60-års dag 2005.

Bathinas mamma är med i ett avsnitt av tv-serien.

Vi är så olika att det är ett skämt, men det var väl det jag drogs till.

Fakta

Bathina Philipson tar livet som det kommer

Namn: Bathina Philipson.

Ålder: 36 år.

Yrke: Programledare.

Familj: Maken Anders ”Aje” Philipson, 71, tre barn på 10, 7 och 5 år.

Bor: Våning, Östermalm.

Aktuell: Med realityserien ”Bathinas skilda världar” på SVT Play. Premiär den 5 maj.

Nyupptäckt: När programutvecklaren Lotta Stemme utvecklade tv-serien kom hon att tänka på sin tidigare tv-kollega.

Bathinas livsinställning: ”I bland tar man sig själv på för stort allvar. Men vem fan är du? Det bor sju miljarder människor på den här planeten. Jag vet inte vad som händer i morgon. Livet är föränderligt.”