Sara Bergmark Elfgren ger ut två böcker i år

Foto: Pressbild / Illustration: Karl Johnsson
Foto: Pressbild / Illustration: Karl Johnsson
Boken inleds med att Vei hittas medvetslös av vikingar på väg till jättarnas rike.
Boken inleds med att Vei hittas medvetslös av vikingar på väg till jättarnas rike.
Sara Bergmark Elfgren bor på Östermalm.
Sara Bergmark Elfgren bor på Östermalm.
Sex år efter succén med Cirkeln är Sara Bergmark Elfgren i år dubbelt aktuell. I höst kommer en bok som utspelar sig i ett förtrollat Stockholm och i dagarna släpps en serieroman.

I slutet av mars når den hyllorna – Vei – bok 1. En serieroman som blandar fantasy och nordisk mytologi friskt. Tillsammans med tecknaren och illustratören Karl Johnsson har Sara Bergmark Elfgren i fem år jobbat med berättelsen. Men från början var det inte tänkt att hon skulle vara inblandad.

– Kalle började med serien och han frågade mig om jag ville ge lite tips – sen undrade han om jag ville vara med och skriva i stället. Det var han som från början var intresserad av att skriva om jättarna i nordisk mytologi, säger hon.

I två böcker, den andra kommer troligen 2018, ställs huvudkaraktären Vei inför dilemman som komplicerar hennes hjälteroll.

– Veis folk dyrkar jättarna som gudar och hon är uppfostrad till att vara deras förkämpe. Men hon börjar mer och mer ifrågasätta vad hon egentligen slåss för. Auktoriteter och hur man förhåller sig till dem är ett tema i boken. 

Skulle du säga att boken är samtidskommenterande?

– All konst är väl samtidskommenterande på nåt sätt, men det är inte så att vi har tänkt att vi ska göra en politisk serie. Man påverkas av sånt som händer i ens omvärld, men vi har hållit på i fem år och ganska mycket saker har hänt under den tiden. Vei är framför allt en hyllning till fantasygenren. Vi vill underhålla och nå även de som inte brukar läsa serier.

2011 släppte hon tillsammans med Mats Strandberg boken Cirkeln, den första delen i Engelsforstrilogin. Boken blev en dundersuccé och hela serien har givits ut i över trettio länder och sålt i över en halv miljon exemplar bara i Sverige. Efter att den sista delen kom ut 2013 har hon bland annat gjort barnböcker och poddradioserien De dödas röster för Sveriges radio. Och när hon funderar på projekt är det inte säkert att berättelsen kommer till henne först.

– Ibland kommer formatet före idén, berättar hon. De dödas röster började till exempel med en beställning på en poddserie. Berättelsen kom jag på efter att ha fått erbjudandet.

Sara Bergmark Elfgren bor vid Karlaplan på Östermalm och som liten gick hon på Östermalmsskolan. Hon har hängt runt i de här kvarteren större delen av livet men har gjort hela staden till sin.

– Jag har egentligen alltid rört mig runt i Stockholm. Det är lite deppigt med folk som bor här (på Östermalm, reds anm.) men som inte har någon koll på vad som händer söder om Slussen. Det är som att de tror att det finns drakar där, säger hon och skrattar.

Och det är i Stockholmsmiljöer hennes nästa romanserie kommer att utspela sig. Den här gången har hon skrivit utan partner och i likhet med Engelsforstrilogin kommer även de böckerna att innehålla en del övernaturliga inslag. I romanserien, där den första delen alltså ges ut i höst, bor en av karaktärerna på Karlavägen, och Norra latin som upphörde med skolverksamheten 1982 kommer att återuppstå.

– Jag kände att jag ville skriva om Stockholm och jag återkommer till Östermalm och Djurgården i mina framtida böcker. Jag har sett många förändringar i stan sedan jag växte upp, men just Djurgården känns som en plats som bara pågår. Efter apokalypsen så kommer Djurgården bara att fortsätta pågå.

Fakta

Zita är en favorit

Ålder: 37 år

Bor: Östermalm

Familj: Ja

Aktuell med: Serieromanen Vei – bok 1, tillsammans med tecknaren Karl Johnsson.

Favoritplatser på Östermalm: Djurgården, Zita, Sturekatten, Foam, Dramaten. Upptäckte nyligen Tyge & Sessil.

Värsta platser på Östermalm: Stureplan sent en lördagsnatt är ingen favorit. 

Boktips: Finna sig av Agnes Lidbeck.

Det gör jag helst på fritiden: läser, tittar på film och teveserier, umgås med nära och kära, spelar tevespel, promenerar, äter vegansk mat.