Berömt drama sätts upp på Fria Teatern

Birgitta Sundberg spelar mamman i pjäsen. Polly Kisch, "dottern", syns i bakgrunden.
Birgitta Sundberg spelar mamman i pjäsen. Polly Kisch, "dottern", syns i bakgrunden.
Nästa helg är det nypremiär för pjäsen Glasmenageriet på Fria teatern på Bergsgatan på Kungsholmen.
– Det är en föreställning som vi länge drömt om att göra, säger skådespelerskan och teaterns konstnärliga ledare Birgitta Sundberg.

Pjäsen är skriven av dramatikern Tennessee Williams som kanske mest är känd för pjäserna Linje Lusta och Katt på hett plåttak som båda filmatiserats. Men genombrottet fick han med Glasmenageriet som han skrev redan i mitten på 1940-talet.

– Den handlar om en familj i USA där pappan överger familjen. Mamman tar hand om barnen men det är fattigt och samhället har inga resurser till att hjälpa. Mamman är från en rik plantagefamilj och kämpar för att hålla en fin fasad, säger Birgitta Sundberg som spelar mamman i pjäsen.

Dottern i familjen har ett skadat ben, något som påverkar henne mycket. Hon sluter sig i en värld där hennes glasdjur, alltså prydnadsfigurer gjorda i glas, blir viktiga.

– Det är därifrån pjäsen har fått sitt namn. Det är en väldigt allmänmänsklig pjäs som berör, säger Birgitta Sundberg.

Hårt arbete innan premiären

Pjäsen gick på Fria teatern förra våren men har alltså nypremiär den 3 februari. Den första föreställningen följs av ett samtal med teaterkritikern Lars Ring.

– Det är framför allt ett öppet samtal men han kommer också att berätta lite om Tennessee Williams, om hans liv och öde, säger Birgitta Sundberg.

Är det hårt arbete nu innan nypremiären?

– Ja, det är det. Det är en pjäs där det händer mycket med fyra skådespelare. Så just nu är det ett intensivt pluggande.