Karby bibliotek invigs med ny fräschare look

Karby bibliotek har fått ny färg på väggarna.
Karby bibliotek har fått ny färg på väggarna.
Nästa lördag bjuds det på bubbel på Karby bibliotek som nyöppnar med ommålade lokaler och nya möbler.
Vi har gjort en home make over, säger Marie Gustavsson, bibliotekschef i Vallentuna kommun.

I höstas var biblioteksfilialen i Karby stängd under några dagar för att få ny färg på väggarna i grönt, rött och vitt. Nu inväntas bara lite nya möbler som förhoppningsvis har anlänt till nyinvigning den 17 februari.

– Det här har varit ett önskemål från besökare och vi är glada för att biblioteket nu känns mer välkomnade, säger Marie Gustavsson.

Uppfräschningen blev möjlig efter att Kulturnämnden beviljade ett investeringsbidrag på 100 000 kronor. Trots att det är en liten sunna till att genomföra större renoveringar, har det räckt till målarfärg, nya sofföverdrag, två fåtöljer och en tidskriftshylla. Det i tillägg med en ommöblering har biblioteket fått en helt ny känsla.

– Vi vill att de som kommer hit faktiskt ska vilja stanna kvar för att läsa eller studera. Det här visa också att vi faktiskt satsar på biblioteket.

Öppettiderna bygger på förtroende

Karby bibliotek har sedan det öppnades 1995 varit ett meröppet bibliotek och följer Icabutikens (som man delar lokal med) öppettider. Trots att biblioteket är obemannat under större delen av tiden försvinner det förhållandevis få böcker.

– Det är öppet på förtroende basis och det fungerar utmärkt. Besökarna är måna om att verksamheten ska få finnas kvar. I bland händer det att en bok är borta väldigt länge men så brukar den plötsligt dyka upp.

Under invigningen kan man skåla i alkoholfritt bubbel tillsammans med Kulturnämndens ordförande Lovisa Kronsporre (C), som får sällskap av en sagohäxa.