Billgren blir aldrig privat

För några år sedan såg Ernst Billgren till att bli Sveriges mest publicerade människa – före Göran Persson. I ett konstprojekt ställde han upp för ett hemma hos-reportage och lånade sedan ett hus med rådjurshägn i Slottsskogen i Göteborg.
För några år sedan såg Ernst Billgren till att bli Sveriges mest publicerade människa – före Göran Persson. I ett konstprojekt ställde han upp för ett hemma hos-reportage och lånade sedan ett hus med rådjurshägn i Slottsskogen i Göteborg.
Ernst Billgren har ett behov av att vara offentlig i sitt yrke – men inte i sitt privatliv.

– Det är inte jag som syns. Jag är jättetråkig, så jag måste hitta på, säger han.

För första gången på sex år ställer­ Ernst Billgren, ständigt synlig i media och på vimmelfester, ut i Sverige.

– Min paroll är ”att synas men inte verka”. Genom att vara så off­entlig har jag lyckats vara anonym. Då kan jag lägga omsorg och intresse på konst som jag vill. Många känner sig jagade och tror att de försvinner om de inte har en utställning.

Bakom en dörr märkt ”Soprum” nära Observatorielunden luktar det linolja. Mitt på ateljégolvet ligger en stor duk där ekorrar målade i olja rör sig uppför en trädstam.

Varför just ekorrar?

– Jag ville ha något litet och brunt och letade rätt på vad som är absolut vanligast i konst, djur och natur.

Någon sa att du har det största självförtroende han någonsin upplevt.

– Det kan uppfattas så när man inte har självkritik. Jag har världens lättaste jobb, jag kan inte göra fel. Hela 97 procent av vår energi går åt till att undra om det vi gör är bra eller dåligt. Det ägnar jag mig inte åt. Därför är jag så produktiv.

Ernst växte upp i Farsta, där styvfadern Olle Billgren var bilmekaniker. När Ernst var två upptäckte han ritandet och skulpterandet och sedan dess har han ”alltid, alltid” hållit på.

Vad sa mamma Wilhelmine?

– Hon tyckte jag var trevlig. Toppen. Hon kände inte till så mycket, en invandrarmorsa, 20 år med en unge. Det kom många tyska unga flickor och arbetade som hushållerskor efter kriget och så blev jag till, säger Ernst som föddes i Danderyd.

Sin biologiska pappa, husets herre, har han ingen kontakt med.

Att ha en mamma som inte lade sig i var opraktiskt när Ernst började skolan. Där fanns sociala förväntningar och Ernst, som prioriterar självständighet, har aldrig kunnat göra saker som folk säger åt honom.

– Första skoldagen lånade jag mors lila spetsiga gummistövlar med klack. De framstod som lite udda, tror jag. Jag tyckte de var snygga och hade ingen susning om vad som gällde.

Det har sagts att du är en lika stor vinnarskalle som Zlatan.

– När jag väl tar mig an något är jag ganska ihärdig. Jag hade aldrig rört en boll förrän jag var 40. Jag bestämde mig för att bli bäst i världen i tennis och tränade i Växjö med Magnus Larsson och Stefan Edberg.

Hur gick det?

– Jodå. Knäna gick sönder.

Hur står det till med ditt privatliv?

– Jag kör inte så mycket med sådant.

Kan jag skriva att du lever med Julia Hellberg?

– Skriv vad du vill, säger Ernst som är skriven på samma adress som den 29-åriga konstintresserade juridikstudenten.

Den uppmärksamme tittaren kunde se dem tillsammans i publi­ken under Melodifestivalens final.

Men du är inte gift med Helene Billgren längre?

– Det vet jag ingenting om.

Fakta

Sätter upp show med Lena Philipsson

Namn: Ernst Billgren.

Ålder: 54 år.

Bor: Jarlaplan.

Familj: Ja.

Yrke: ”Herr professor.” Konstnär, författare med mera.

Aktuell: Med utställningen ”Abstrakt” på galleri Lars Bohman, Karlavägen 9, 24 mars – 6 maj.

Sätter upp: ”Min drömshow” med Lena Philipsson i Göteborg.

Om att ställa ut i Sverige: ”Det är det värsta, med kompisar som har koll.”

Djur och natur: ”Jag är från Farsta. Jag har aldrig varit i naturen. De som vet säger att mina djur inte stämmer, de har ofta mänsklig blick.”

Norra länken: ”Jag är inblandad i hur den ska se ut. Jag tänkte det skulle vara speglar, så att man ser sig själv och fick prata med fem trafikpsykologer som tyckte det lät farligt.