Min lokala hjälte

Billigast i Bro dyrast i Danderyd

Dansundervisning finns på de flesta Kulturskolorna - men priset varierar.
Dansundervisning finns på de flesta Kulturskolorna - men priset varierar.
Det kostar olika mycket för barn att utöva kultur beroende på var man bor.
Mitt i har jämfört vad kommunala kulturskolor kostar i kommunerna norr om Stockholm.

I kommunerna norr om Stockholm är det som dyrast att delta i de kommunala Kulturskolorna.

I Danderyd, Täby och Vaxholm, där det är som allra dyrast, är terminsavgiften för att delta i någon av verksamheterna mer än dubbelt så hög jämfört med den avgift den vanligaste avgiften i landet på 644 kronor. Detta enligt Kulturskolerådet.

Mitt i har jämfört avgifterna för kommunala musikskolor och kulturskolor i nio kommuner norr om Stockholm: Danderyd, Täby, Vallentuna, Österåker Vaxholm, Järfälla, Upplands  Väsby, Sollentuna och Upplands-Bro.

Ingenstans var avgiften så låg som 644 kronor.

Billigast att delta i kulturskolans verksamhet i de jämförda kommunerna är det i Upplands-Bro, där terminsavgiften ligger på 900 kronor. Dyrast är det i Täby och Danderyd där terminsavgiften ligger på 1700 kronor. Övriga placerar sig på en ganska tät skala däremellan.

Kulturskolan i Järfälla firar i år sitt 60 årsjubileum. Här är det med norrortsmått mätt medeldyrt att delta i kulturskolans olika verksamheter. Att ta dramaklasser, hålla på med cirkus eller spela instrument kostar mellan 1000 och 1200 kronor.

– Kulturskolorna är jätteviktiga för att för att främja det lokala kulturlivet och barn och ungas kulturutövande, säger Ann Blomqvist, verksamhetsledare för Kulturskolan i Järfälla.
Hon menar att deltagande i kulturskolor är en inkörsport för att utöva kultur även som vuxen.

Det finns en vilja från statligt håll att hålla tillbaka avgifterna för kulturskolor. Till och med september kunde landets kulturskolor söka en del av de statliga 100 miljoner kronor som Kulturrådet nu ska fördela. De kommuner som har låga avgifter premieras.

Just nu är också pågår också en statlig utredning för att ta fram en nationell strategi för kulturskolan. Ett av fokusområdena är att utreda hinder för barn att delta i verksamheten. Ett hinder kan var avgifter.

Fakta

Så mycket kostar kulturskolan där du bor

Upplands-Bro: 900 kr/termin

Upplands Väsby: 650-1050 kr/termin.

Järfälla: 1000-1200 kr/termin

Sollentuna: 500-2200 kr/termin

Vallentuna: 750-2250 kr/termin

Täby: 1700 kr/termin

Danderyd: 1700 kr/termin

Österåker: 1425 kr/termin

Vaxholm: 400-2400 kr/termin

Kommunerna tillämpar olika rabatter till exempel syskon, eller mängdrabatt. Att enbart sjunga i kör är oftast billigast. 13 kommuner i Sverige har en helt avgiftsfri Kulturskola. Ingen av dem ligger i Stockholm.

Källa: Kommunerna samt Kulturskolerådet