Bionyhet ger Farsta hopp

Innebär samarbetet Nordisk Film och Atrium Ljungberg att Farsta kan få en bio?
Innebär samarbetet Nordisk Film och Atrium Ljungberg att Farsta kan få en bio?
Kanske är drömmen om en bio i Farsta centrum ett steg närmare verklighet. Bolaget Nordisk Film storsatsar i Sverige och vill öppna flera biografer i Stockholm.
Deras samarbetspartner? Farsta centrums ägare Atrium Ljungberg.

Nordisk Film, som äger de största biografkedjorna i Danmark och Norge, planerar en storsatsning i Sverige. Sina första biografer ska de öppna i Uppsala och Malmö, men de flaggar också för att de planerar flera biografer i Stockholmsområdet.

– Vi letar efter platser i Stockholm som har en stark befolkningsutveckling och där vi tycker att det finns en öppning för en biograf, säger John A. Tønnes, direktör för Nordisk Film Biografer.

Känner till Farsta

Nyheten borde glädja de flesta bioälskare men kanske framför allt de som bor i Farsta. Fastighetsbolaget som Nordisk Film valt att samarbeta med är nämligen Atrium Ljungberg – samma bolag som äger Farsta centrum.

John A. Tønnes säger att förhandlingar redan pågår om specifika projekt i Stockholm men vill inte säga var.

– Jag tror att vi kan ge ett besked under 2017.

Hur många biografer vill ni öppna i Stockholm?

– Mer än en. Biomarknaden i Sverige är inte lika utvecklad som i till exempel Danmark så det finns potential. Men det är samtidigt hård konkurrens om lämpliga platser,  så jag skulle säga att 1-3 biografer i Stockholm är realistiskt.

Känner du till Farsta?

Ja, det gör jag. Vi tittar på alla platser i Stockholm som kommer att ha en stark tillväxt.

Många längtar efter bio

Mer än så får inte Mitt i Söderort ur bio-vd:n den här gången. Men att det finns ett starkt biointresse i Farsta råder ingen tvekan om.

När Mitt i Söderort nyligen frågade läsarna vad de saknar mest i Farsta centrum kom bio överlägset på första plats. Atrium Ljungbergs marknadsområdeschef Thomas Levander var i artikeln öppen med att han gärna skulle se en bio i centrum:

– Bio, bowling och fler restauranger är synonymt med det vi kan kalla ”en bättre kvällsekonomi”. Det är något som ligger högt på vår priolista att få Farsta centrum att leva längre på kvällarna. Det skulle göra centrum både mer attraktivt och tryggare.

Han svarade samtidigt att det just nu inte finns plats för en biograf – men att läget kan bli ett annat när centrum inom några år byggs ut.

Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs är dock förtegen i dagsläget.

– Om det var klart skulle vi säga det, men det är det inte. Vi får återkomma och exakt plats och tidpunkt, säger hon.