Bland mördarsniglar och lömska baggar

Modeller. Urban har tillverkat modeller av olika insekter. Till vänster står vårtbitare och till höger om dem gräshoppor. Urban visar hur hopporna låter genom att gnida ben och vingar mot varandra.
Modeller. Urban har tillverkat modeller av olika insekter. Till vänster står vårtbitare och till höger om dem gräshoppor. Urban visar hur hopporna låter genom att gnida ben och vingar mot varandra.
Urban kategoriserar getingar i ett forskningsprojekt.
Urban kategoriserar getingar i ett forskningsprojekt.
Här kommer mördarsnigeln.
Här kommer mördarsnigeln.
Sten Bergman, idolen på frimärke 1994.
Sten Bergman, idolen på frimärke 1994.
Som liten ville han bli upptäcktsresande.

Nu visar Rönningebon Urban Wahlstedt vad som går att upptäcka i naturen alldeles runt knuten.

Och den här gången får inte hans populära egentillverkade dinosaurier följa med.

Nästa torsdag är det dags igen. Urban Wahlstedt ska berätta om småkryp och växter. Den som vill höra om mördarsniglar, den lömska gröna sandjägaren och andra arter i Salems natur bör bege sig till Villa Skönvik i Rönninge.

Mitt i Botkyrka Salem träffar Urban Wahlstedt i villan där han förbereder sig för föreläsningen. Här finns också alla de modeller han tillverkat genom åren. Här finns både getingar, gräshoppor, vårtbitare och dinosaurier. Urban Wahlstedt började som konservator och blev sedan dockmakare, var med i Beppes godnattstund och skapade Muminfamiljens kostymer till tv-serien Mumindalen 1973.

Som barn ville han dock bli upptäcksresande. Under tiden som konservator fick han också tillfälle att träffa sin barndomsidol – Rönningebon Sten Bergman. Under 50-talet var upptäcktsresanden Sten Bergman en välkänd radioröst i Sverige. Historierna från resor i bland annat Nya Guineas samlade storpublik.

– Jag har inte tänkt på det, men kanske var han en anledning till att jag ville upptäcktsresande, säger Urban Wahlstedt.

Nyfikenheten har han dock stillat på närmre håll än i Nya Guineas djungler. Intresset för naturen har Urban haft ända sedan barnsben och under åren har han blivit självlärd insektsexpert. Wahlstedt har medverkat i både vetenskapliga böcker och tidsskrifter och hållit föredrag för organisationer och på museer.

– Det är folkbildning jag håller på med, säger Rönningebon utan stränga pekpinnar i handen.

Bland barn är hans shower med modeller uppskattade. Dinosaurierna får stanna hemma den här gången, men några modeller följer ändå med till Villa Skönvik. Under föredraget ”Växter och djur i Salem med Urban Wahlstedt” kommer han bland annat att berätta om den gröna sandjägaren som är en skalbagge med gaddar så läskiga att baggen på engelska fått namnet ”tiger beetle”. Även baggens larv bör andra insekter akta sig för.

– Den gräver en gång ner i marken. Huvudet lägger sig som ett lock över hålet och när en insekt passerar slår den till.

Sedan 90-talet, är den bruna mördarsnigeln är en ovälkommen gäst i många av Salems trädgårdar. Den är också en art Urban kommer att berätta om.

– När vi flyttade hit 1994 hade vi inga i trädgården, men senare kom några och de blev bara fler och fler. Nu får vi hålla på och plocka den. Den äter upp sådant vi vill ha kvar.

Några andra Salemarter han plockar upp är trädgårdssnäckorna och vårtbitaren. Och så berättar han varför den doftande bergviolen som är sällsynt så här långt söderut finns i Salem. Senare i år väntar nya föredrag och lagom till sommaren har han tolv sidor i insekts-tidskriften Entomologisk tidsskrift.

– Jag presenterar scheman som visar hur du skiljer olika getingar från varandra, säger Rönninges stora insektskännare.

Fakta

Specialist på getingar

Namn: Urban Wahlstedt.

Ålder: 79 år.

Bor: Rönninge.

Expertis: Är självlärd insektsexpert, och specialist på getingar.

Aktuell: Föreläser om djur i Salem på Villa Skönvik, torsdagen den 21 april klockan 19.