Bluffpsykosen satte spår

Konstnären Anna Odell har hånats och hyllats. Själv står hon stadigt mitt i mediestormarna. Hennes debutfilm ”Återträffen” är på segertåg genom Europa.

I tv-programmet ”Skandal!” undersöker man konsekvenserna av hennes bluffpsykos 2009.

Just nu lanserar Anna Odell filmen ”Återträffen” utomlands.

– Jag har fått liknande reaktioner som i Sverige, den hyllas. Jag har inte räknat, men den kanske har medverkat på festivaler i 25 länder, säger Anna Odell om filmen där hon söker upp sina före detta klasskompisar och mobbare.

– Jag tror inte jag skulle ha kunnat göra filmen om ämnet fortfarande var något jag behöver bearbeta. Jag är så pass färdig jag någonsin kan bli med det.

Desto mer upprörda var känslorna då Anna drog i gång en mediestorm, efter att ha bluffat en psykos 2009. Över 1 000 artiklar skrevs om Anna och bråket. Hur långt får en konstnär gå? Hur är det ställt med psykvården?

I SVT:s nya programserie ”Skandal!” ger alla som blev inblandade sin version av vad som hände och vilka konsekvenserna blev.

Konstnären Anna Odell sitter uppflugen på en barstol som ställts i studion under pressträff.

Direkt efter att hon gått ut högstadiet blev hon sjuk. Anna fick olika diagnoser och åkte in och ut på psyket tills hon fick barn vid 23.

En oktoberkväll 1995 balanserade Anna högt upp Liljeholmsbrons broräcke. Anna hindrades från att hoppa och fördes till S:t Görans psykmottagning, där hon spändes fast i en bältessäng.

År 2006 mötte Anna en tjej, som stod på Liljeholmsbron i samma situation som Anna varit i.

– Det var jättesvårt. Det var som att möta mig själv i en film. Precis som förra gången var det dimma och regn i luften. En man hade stannat sin cykel och gick bredvid henne, på samma sätt som när jag var där på riktigt. Även nu kom en kvinna efter på cykel, men den här gången var det jag. Även den här gången klarade sig tjejen.

Hos Anna Odell växte tanken om att göra ett konstprojekt om psykvården. När hon skulle göra sitt examensprojekt på Konstfack 2009 var det viktigt för henne att använda sig av sin historia. Och verket ”Okänd, kvinna 2009–349701” där hon iscensätter sitt eget självmordsförsök vållade ramaskri.

Fortfarande möter Anna människor som tycker till om konstverket. När hon frågar om de har sett det är svaret ”ja, på tv”.

– Men det är ju max 20 sekunder på nyheterna. Men verket är oerhört stort och består av många beståndsdelar. Jag tror att många som inte satt sig in i det så noga tror att det var ett hastverk eller en uppmärksamhetsgrej.

I tv-programmet ”Skandal!” har programmakaren Sindra Grahn intervjuat dem som frivilligt eller ofrivilligt blev inblandade i Annas konstverk. Och trots att det har gått över fem år sedan Anna stod på bron är känslorna fortfarande starka, menar Sindra Grahn.

– På S:t Görans sjukhus är de fortfarande kränkta och sårade över att Anna fejkade en psykos. Om någon kommer in och är extremt märklig kan de ibland fortfarande fråga sig: ”Är det här någon från Konstfack?”

I serien ”Skandal!” kommer sedan fem andra händelser som skakade om Kultursverige att skildras. Bland dem finns Lars Vilks Rondellhund, Makode Lindes tårta av en svart kvinna och Carina Rydbergs bok ”Den högsta kasten”.

Scen ur Anna Odells Guldbaggebelönade film Återträffen.

Filmen blandar fiktion och verklighet.

Om någon kommer in och är extremt ­märklig kan de ibland fortfarande fråga sig: Är det här någon från Konstfack?sindra grahn, programledare, om S:t Görans psykmottagning

Fakta

Mamma till en 17-årig son

Namn: Anna Odell.

Ålder: 40 år.

Bor: Södermalm. Uppvuxen i Enskede.

Familj: Son, 17 år.

Yrke: Konstnär, regissör.

Aktuell: Med ”Skandal!” på SVT om sex kulturbråk som skakat Sverige. Programmet om Anna Odell sänds den 17 september klockan 21. Lanserar just nu ”Återträffen” utomlands.

Om filmen Återträffen: ”Att jobba med så många skåde­spelare har fått mig att växa. Det är något jag aldrig gjort förut”.