Bo ska lösa mord i tv

Leif GW Persson och Veckans brott får konkurrens. Nu löser den legendariske kriminalkommissarien Bo Åström ouppklarade mordfall i TV4.

I Svenska fall för FBI tar han upp åtta cold cases.

– Hittar du en död ­människa, tänk mord!

Kriminalkommissarien Bo Åström är TV4:s nya stjärna i Svenska fall för FBI. Ett nytt program för alla som gillar deckare och följer Efterlyst. I programserien tar sig Bo an ouppklarade svenska mordfall tillsammans med Mark Safarik, mordutredare på FBI.

Bo Åström är tjänstledig från Rikspolisstyrelsen. Han har precis kommit hem från Manilla, där han på uppdrag av EU arbetar med utredningar av utomrättsliga avrättningar och ofrivilliga försvinnanden. Varje månad mördas 1 000 personer i Filippinerna, berättar han.

– För 1 000 dollar kan man få vem som helst avpälsad.

Uppdraget är gigantiskt, men det avskräcker inte Bo.

– Vill du gå 1 000 miles, you have to start with a step.

Bo Åström är engagerad, pratar fort och kaffekoppen förblir orörd i TV4:s matsal. Han har tidigare arbetat som FN-utredare, bland annat med mordet på Libanons premiärminister Hariri.

Som kriminalchef gick han ­under smeknamnet ”22–0”, efter att ha klarat upp 22 av 22 mordfall.

– Äh, det är ett snack som går i patrullbilarna. Det var fotfolket som gjorde jobbet, medan jag stod vid sidan av och coachade, säger han.

Vid ett grovt våldsbrott med okänd gärningsman gäller det att agera snabbt och lägga pussel: Hur har gärningsmannen gått till väga? Spår? Kartläggning av offret, kriminaltekniska och rättsmedicinska detaljer, mordvapen, brottsplats, fyndplats, flyktväg och vittnesuppgifter är pusselbitar som berättar vem mördaren vär. Vid en mordutredning är de 24–48 första timmarna viktiga.

– Har man inte fått upp vittringen på gärningsmannen då, blir det en uppförsbacke som blir allt brantare. Så fort en patrull är friställd, är det pang ut igen.

I TV4 jobbar mordutredaren med åtta cold cases, där polisen gått bet. I tv-programmen ”läser” han brottsplatsen.

– Hittar du en död människa, tänk mord!

Bo menar att han ”halkade in på polisbanan på ett bananskal”. Han läste juridik på universitet och sommarjobbade som polis i Nacka 1980. På midsommarafton knivhögg Clark Olofsson en man på Möja under ett stort slagsmål. Bo hjälpte till med utredningen och erbjöds jobb på radioexpeditionen. Då hade han och hustrun precis köpt en nybyggd stuga med sjöutsikt på Saltarö.

Bo gick ut Polishögskolan som kursetta och blev snart kriminalchef för Solna, sedan Stockholm Västerort. Att dagligen arbeta med mordfall är tärande. För att klara av det svåra jobbet måste Bo ”koppla på en strömbrytare”.

– Jag brukar prata med offren. ”Inte fan tänkte du att ditt liv skulle sluta så här?”

Särskilt ett fall har etsat sig fast.

– Min son fyllde 10 år. En och en halv timme senare låg jag på alla fyra och tittade på det absolut sötaste flickhuvud jag sett. Men det saknade kropp. Pappan hade ­mördat mamman, sedan flickan. Efter att ha kastat ut hennes ­huvud tog han sitt eget liv. Han trodde inte att han var pappa till barnet. Det visade det sig sedan att han var.

Det är dags för Bo att träffa ­nästa journalist. Innan han försvinner konstaterar han:

– Jag är varken någon Läderlapp eller Fantomen. Bara en vanlig polis.

Mordutredaren Mark Safarik har tidigare arbetat som expert på gärningsmannaprofilering vid FBI. Nu löser han och hans svenske motsvarighet, Bo Åström ouppklarade mord i TV4.Foto: TV4

Jag brukar prata med offren. Inte fan ­tänkte du att ditt liv skulle sluta så här?bo åström

Fakta

Namn: Bo Åström.

Ålder: 57 år.

Familj: Hustru Helene, fyra barn, fem barnbarn.

Bor: Villa med sjöutsikt i Mörtnäs, Värmdö.

Om Värmdö: ”Jag kommer från Finntorp i Nacka och tyckte att Värmdö var rena lappmarken. Min hustru har sina rötter här”.

Om boendet: ”Jag bor fint som fan. Jag är inte så glad åt den ­jättelika gräsmattan, men jag är en jävel på att delegera.

Aktuell: Expert i Svenska fall för FBI, där åtta svenska ouppklarade mord tas upp. Serien hade premiär i TV4 den 13 april. I programmen presenteras vad experterna kommit fram till och en profil på gärningsmannen.