Bokstäver sitter fint i solen

Johan Högberg provsitter solstolen han har byggt.
Johan Högberg provsitter solstolen han har byggt.
B O K.

Det ordet bildar den nya sittgruppen utanför Kulturhuset.

Eleverna på bygg­programmet har byggt efter konstnären Marjatta Saastamoinens idé.

– Det var en utmaning, säger Johan Högberg, byggelev.

I sommar kommer besökare på Kulturhuset i Vallentuna att kunna sitta, klänga, vila eller sola på någon av de tre stora sittmöblerna på Kulturhusgården som tillsammans bildar ordet bok av de tre bokstäverna B, O och K.

Eleverna på byggprogrammet har snickrat de tre jättebokstäverna, den högsta 1,9 meter, tillsammans med läraren Urban Eriksson.

– Det var en utmaning, vilken också gjorde det mycket roligare, säger eleven Johan Högberg, som ansvarat för bokstaven B.

Det har varit mycket bryderi och huvudkliande innan det stod klart hur bokstäverna skulle byggas. Johan Högberg står och skrapar bort fogmassa i skarvarna mellan brädorna som bildar den böjda B-formen, nöjd med att uppgiften är löst. Han förklarar att hålen i de båda B-bågarna gjordes större än de tänkt från början.

– Nu kan jag krypa igenom, då borde små barn kunna göra det också, säger han.

Han visar också hur han använt ett plåtband för att göra konstruktionen inuti B:et stadigare. Alla bokstäverna är byggda av råspont. För att få till bokstävernas böjda former har en liten del av spontens kant kapats, så att de sammanfogade brädorna har kunnat böjas.

– Det är en sak att rita ett B på ett papper, sedan ska det byggas och hålla, säger Urban Eriksson.

Eleverna på byggprogrammet lär sig huvudsakligen att bygga hus. Bokstäverna har gjorts inom en mindre kurs i hantverksteknik.

– Men man blir ändå en bättre byggare av sådana här uppgifter. Det uppstår en massa problem och man måste lösa dem, säger Urban Eriksson.

Projektet med solstolarna är ett samarbetsprojekt mellan byggprogrammet och kulturförvaltningen. Allt började som en tävling mellan konstnärer. Konsthandläggaren Charlotta Abrahamsson bjöd in lokala konstnärer från KiVa, konstnärsförening i Vallentuna att komma med idéer till roliga solstolar till Kulturhusgården.

Vann gjorde Marjatta Saasta­moinens bidrag med de tre bokstäverna.