Brandbergsbion hyllas för direktsändningarna 

Bio Cosmopolite har öppnat igen. Men Sofie Seitamo-Mijac tacka för sig på biografen.
Sofie Seitamo-Mijac och Bio Cosmopolite i Brandbergen hyllas internationellt.
Biografen genomgick en stor renovering inför nyöppningen 2014, och kaféet tillkom.
Biografen genomgick en stor renovering inför nyöppningen 2014, och kaféet tillkom.
Fullsatt vid en livesändning på Bio Cosmopolite i Brandbergen (Arkiv).
Fullsatt vid en livesändning på Bio Cosmopolite i Brandbergen (Arkiv).
Haningebiografen Bio Cosmopolite i Brandbergen är som enda svenska biograf nominerad till ett internationellt pris för sina Live-sändningar. "Det skulle betyda allt om vi vann", säger Sofie Seitamo-Mijac på biografen.

Bio Cosmopolite i Brandbergen är – efter sina lyckade direktsändningar – enda svenska biograf nominerad i kategorin ”Bästa oberoende biograf i Europa” av Event Cinema Association, ECA.

Organisationen delar varje år ut priser för insatser inom så kallad event cinema, alltså direktsändningar och inspelat utbud på bio, som till exempel opera, musikaler, teater, balett, konst och konserter.

Bio Cosmopolite har haft konceptet ”Live på bio” ända sedan biografen i Brandbergen nyöppnades 2014.

Likt flera andra biografer samarbetar man med Folkets Hus och Parker, som i sin tur är nominerade i tre av kategorierna på den kommande London-galan..

Sofie Seitamo-Mijac, projektledare på biografen och marknadsansvarig i Brandbergens centrum, säger att nomineringen kom som en stor överraskning.

– Men ”Live på bio” har gått fantastiskt bra hos oss, vi har lagt stor kraft på det och det goda ryktet har spridit sig, säger hon.

Det handlar alltså om hd-sändningar från exempelvis Metropolitan, Broadway, Kungliga operan eller Dalhalla opera, som publiken i Brandbergen direkt får ta del av.

Det är stor skillnad på att bara gå och se en film.

En Live-föreställning inklusive paus går på runt tre fyra timmar.

”Det är laxsmörgåsar, bubbel och vin och vår personal är uppklädd. Men jag tycker det är väldigt familjärt och jag känner igen många ansikten. Man får ofta kramar på slutet.”
Sofie Seitamo-Mijac

– Vi möblerar och dekorerar om, det är levande ljus och röda mattan. Det är laxsmörgåsar, bubbel och vin och vår personal är uppklädd. Men jag tycker det är väldigt familjärt och jag känner igen många ansikten. Man får ofta kramar på slutet, säger Sofie Seitamo-Mijac

Nu är hon en av många som ska över till London där vinnaren koras 3 februari.

Sofie Seitamo-Mijac berättar att de främsta besökarna som kommer till Brandbergens sändningar antingen är pensionärer eller folk i åldern 30 till 60 år.
– De kommer från Haninge, Nynäshamn och Tyresö, ibland från hela Storstockholm. Det händer ju att Bio Rio inne i stan har slutsålt på sina Live-visningar, och då kommer folk hit i stället.

Vilken sändning har varit mest populär hittills?

– Förmodligen ”Carmen” direktsänt från Dalhalla opera. Den var väldigt populär. Och det blev ju en operasnackis runt hela Sverige eftersom hundratals biografer livesände.

Vad skulle det betyda om Bio Cosmopolite vann?

– Det skulle betyda allt. Vi har slitit så, lagt så mycket tid och investeringar i biografen. En vinst hade ju också fått upp ögonen på folk som inte varit här. Men vi är redan nu en av bara åtta europeiska biografer som nominerats. Vi är en vinnare oavsett hur det går i London, säger Sofie Seitamo-Mijac.