Unik brevbärare blev superhjälte i ny barnbok

Birger och Jenny Thureson har skrivit barnboken Riddaren på den gula cykeln.
Birger och Jenny Thureson har skrivit barnboken Riddaren på den gula cykeln.
Under 30 år var Dan Grönnå en älskad brevbärare på sin runda i Töjnan.
Nu lever hans arv vidare – i form av en fiktiv kollega med magiska krafter.
Den 28 april släpps den nya barnboken av Sollentunaborna Jenny och Birger Thureson.

När Jenny Thureson och hennes familj kom hem till Sollentuna efter tre år i Bryssel stannade brevbäraren plötsligt till vid uppfarten och hälsade dem välkomna hem med ett glatt leende.

Jenny blev ställd.

Mannen i den gula bilen visste alltså att de hade varit borta, att de haft hyresgäster under tiden – och hade snabbt noterat att de var tillbaka. Men så var det inte vilken brevbärare som helst. Mitt i Sollentuna har tidigare berättat om Dan Grönnå som i julas gick i pension efter 40 år som brevbärare – varav 30 på samma runda i Töjnan.

– Jag insåg att det finns brevbärare som har en otrolig koll på de människor de delar ut post till, säger Jenny.

Det korta mötet sådde ett frö hos Jenny som i många år drömt om att skriva en barnbok.

På den tiden arbetade hon som svensklärare, och under de första veckorna på sommarlovet 2014 satte sig Jenny och hennes pappa, författaren och Sollentunabon Birger Thureson, ner och mejslade fram en grund.

Nästan  fyra år senare, den 28 april 2018, kommer boken Riddaren på den gula cykeln, med målgruppen 9-12 år, ut på Pärlan förlag.

– Det gick förvånansvärt bra att skriva tillsammans, och det var en helt surrealistisk känsla att hålla den färdiga boken i sin hand, berättar Jenny.

Boken handlar om brevbäraren Jack och hans dotter Emma. Jack har magiska krafter och en dag får han ett hemligt uppdrag. Karaktärerna och handlingen är ren fiktion, men ett av Jacks karaktärsdrag – som också är kärnan i bokens sensmoral – har författarna lånat av Dan Grönnå.

– Det handlar om förmågan att se andra människor i vardagen, förklarar Birger Thureson.


Dan Grönnå inspirerade Jenny och Birger till deras nya bok Riddaren på den gula cykeln.


Vid sidan av och efter en lång karriär som journalist och publicist har han skrivit flera biografier och fackböcker för vuxna. Men på 1970-talet skrev han ett par ungdomsböcker, och steget till att återigen skriva för en yngre publik var trots allt inte särskilt långt. Förutom ett bevarat barnasinne har god konsultation på nära håll varit till stor hjälp under arbetet för en 75-åring, berättar Birger.

– Vi vill rikta ett särskilt tack till Jennys flickor Lilly och Ellen som är 10 och 13 år gamla. Det har varit nyttigt att höra dom snacka och se vad de är intresserade av – och de har kommit med synpunkter på hur barn i den åldern egentligen pratar, berättar Birger.

De har kommit med synpunkter på hur barn i den åldern egentligen pratar

Birger Thureson